Savršen recept, savršen okus: Napravite najukusnije cimet-rolnice

Uz šoljicu kafe ili tople čokolade, postaju pravi mali ritual uživanja...
- Advertisement -

Ništa ne dočarava zimu kao miris svježe pečenih cimet-rolnica, mekanih i sočnih, prelivenih toplom glazurom od krem-sira. Ova švedska poslastica osvojila je srca sladokusaca širom svijeta… i to s razlogom.

Sastojci

Tijesto:

- OGLAS -
  • pet stotina grama brašna;
  • sedamdeset i pet grama šećera;
  • deset grama soli;
  • deset grama suhog kvasca;
  • dvije stotine i pedeset mililitara mlakog mlijeka;
  • dvoje jaja;
  • sto grama otopljenog maslaca.

Za fil / nadjev:

  • sto grama smeđeg šećera;
  • dvije do tri kašike mljevenog cimeta;
  • pedeset grama otopljenog maslaca.

Glazura:

- OGLAS -
  • sto grama šećera u prahu;
  • dvije do tri kašike mlijeka;
  • jedna kašičica vanilin-šećera.

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, so i suhi kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko i jaja, a zatim dodajte otopljeni maslac. Postepeno dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok se ne formira tijesto.

- OGLAS -

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko deset minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite ga u nauljenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko jedan sat, odnosno dok se ne udvostruči.

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev tako što ćete pomiješati smeđi šećer i mljeveni cimet. Otopite maslac za premazivanje.

Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik veličine otprilike četrdeset puta šezdeset centimetara. Premažite tijesto otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinu šećera i cimeta.

Počnite od duže strane i čvrsto zarolajte tijesto u valjak. Narežite rolnice debljine otprilike tri do četiri centimetra. Poslažite ih u nauljenu vatrostalnu posudu ili pleh, ostavljajući prostor između njih da se mogu raširiti. Pokrijte ih i ostavite da se dižu još trideset minuta.

Zagrijte pećnicu na sto osamdeset stepeni Celzija i pecite rolnice dvadeset pet do trideset minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok se rolnice peku, pripremite glazuru miješanjem šećera u prahu, mlijeka i vanilin-šećera.
Kada su pečene, izvadite ih iz pećnice i prelijte glazurom dok su još tople.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA