25.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Raspisana međunarodna potjernica za vlasnikom firme koja je proizvela smrtonosne pejdžere

Nestao je vlasnik firme koju povezuju s prodajom pejdžera libanskoj militantnoj grupiHezbollah koji su prošle sedmice eksplodirali.

Norveška policija raspisala je međunarodnu potjernicu za muškarcem indijskog porijekla kojeg povezuju s prodajom pejdžera libanskoj militantnoj grupi Hezbolah.

Početkom prošle sedmice ti su isti pejdžeri eksplodirali diljem Libana ubivši pritom na desetke ljudi.

- OGLAS -

Osnivač bugarske firmske koja je navodno dio opskrbnog lanca dojavljivača Rinson Jose (39) je nestao prošle sedmice tokom putovanja u SAD, piše the Guardian.

Jose je odbio komentirati pejdžere nakon što ga je Reuters kontaktirao 18. septembra. Poklopio im je slušalicu i nakon što su ga pitali o poslovanju njegove bugarske firme te se nakon toga više nije javljao, prenosi Dnevnik.hr.

- Advertisement -

Norveška medijska tvrtka DN Media Group u čijem odjelu prodaje Jose radi javnost je obavijestila da je on 17. septembra otputovao na konferenciju u Boston i da mu se od sljedećeg dana gubi svaki trag.

Inače, Jose je 2022. godine osnovao firmu Norta Global Ltd sa sjedištem u glavnom bugarskom gradu Sofiji. Bugarske vlasti istraživale su kakvu je ulogu ta firma imala u opskrbi pejdžera, no nisu pronašli dokaze o povezanosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA