21.6 C
Sarajevo
11.09.2024

Sirius 2010 istupa iz Projekta digitalizacije u BiH, a OIV Zagreb preuzima sve aktivnosti

Konzorcij za realizaciju Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH je dostavio Ministarstvu komunikacija i prometa BiH izjašnjenje o realizaciji Projekta sa prijedlogom da Sirius 2010 istupi iz Ugovora, a da kompanija Odašiljači i veze Zagreb preuzme sva prava i obaveze iz ugovora.

Ova kompanija će preuzeti i naplatu već izdatih faktura u iznosu većem od milion KM za do sada realizirane aktivnosti.

Na taj način Konzorcij je odgovorio na jasno iznesen stav Edina Forte, državnog ministra komunikacija i prometa, da ne želi ugroziti Projekat digitalizacije RTV signala s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja u Evropi koja nije digitalizirala RTV signal, ali niti kršiti sankcije koje je propisala američka administracija.

- OGLAS -

Nosilac Grupe ponuđača Sirius 2010 je uvršten na listu sankcioniranih subjekata od Američkog ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) što bi i prema izjašnjenju Konzorcija moglo ugroziti realizaciju Ugovora “imajući u vidu da je Sirius kao vodeći član Grupe ponuđača u skladu sa Ugovorom s Naručiteljem trebalo da vrši naplatu od Naručitelja što je zbog zatvaranja računa SIRIUS-a kod komercijalnih banaka onemogućeno”.

Rukovodstvo OIV-a je u izjašnjenju navelo da je ova kompanija “u potpunosti sposobna i voljna u cijelosti samostalno preuzeti ispunjenje obveza Konzorcija” te da će dokaze o sposobnosti nastavka realizacije Ugovora, uključujući i dostavljanje nove bankarske garancije OIV-a za uredno izvršenje Ugovora kojom bi se zamijenila postojeća SIRIUS-ova bankarska garancija.

- Advertisement -

Grupa ponuđača je navela da prepoznaje da je Projekat digitalizacije od iznimne važnosti za Ministarstvo te od izuzetnog javnog interesa.

Ministar Forto je najavio da će pri donošenju odluke o daljim aktivnostima Projekta digitalizacije biti konsultirane relevantne državne institucije kao i praksa postupanja Ministarstva u sličnim okolnostima u ranijem periodu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA