19 C
Sarajevo
30.06.2024

Budite spremni: Ovih deset znakova ukazuju na stizanje superćelijske oluje

Superćelijske oluje najrjeđe su među olujama koje postoje, i to zato što se više faktora mora poklopiti kako bi do njih došlo.

Superćelijske oluje najrjeđe su među olujama koje postoje, i to zato što se više faktora mora poklopiti kako bi do njih došlo.

Nije svaka oluja superćelijska, niti svaka superćelijska oluja znači i jako nevrijeme, piše Severe Weather, objašnjavajući znakove koje svako može uočiti na nebu koji ukazuju da se prema nekom mjestu sprema superćelijska oluja.

Iako postoje i one superćelije na nebu koje neće prouzrokovati štetu, velika većina ipak hoće, a sa sobom će donijeti i tuču, grmljavinu i jake pljuskove. Kako medij navodi, one su najrjeđe vrste grmljavinskih oluja jer se više faktora poput smjera vjetra i terena moraju poklopiti kako bi do njih došlo.

- OGLAS -

Nakošen izgled

Superćelijsku oluju vrlo se lako može prepoznati na prvu zbog njenog ulaznog nagiba koji se stvara zbog vjetra koji se povećava s visinom. Zbog toga one izgledaju nakošeno, što je jasno vidljivo golim okom.

- Advertisement -

Dva različita područja strujanja

Ove oluje također su prepoznatljive zbog dva različita silazna strujanja. Prvo od njih je Forward Downdraft (FFD) koje se smatra područjem padajućeg zraka i ono se nalazi na prednjem dijelu superćelijske oluje. U sebi nosi hladan i vlažan zrak te je taj dio onaj koji proizvodi kišu i tuču, a vuče se prema dolje zbog opterećenja vodom. Rear Flank Downdraft (RFD) se pak nalazi na stražnjem dijelu superćelijske oluje, a formira se zbog hlađenja isparavanjem i negativnog uzgona kao posljedica. Taj dio gura se prema dolje i zagrijava na putu, a u svemu tome padavine se mogu prebacivati iz FFD-a u RFD rotacijom mezociklona.

Zid oblaka

Znak da stiže superćelijska oluja upravo je oblak zida koji u sebi ne sadrži oborine. On nastaje jer zrak kojeg je ohladila kiša iz FFD-a ili RFD-a povlači se prema gore. Kako je taj zrak vrlo vlažan jer ga je ohladila kiša, miješani zrak koji se uzdiže zato se i kondenzira na nižim visinama od zraka u čistom dotoku. S obzirom na vjetar, ti zidni oblaci mogu imati različite izglede, a mogu biti rotirajući i nerotirajući.

Rep oblaka

Superćelijska oluja ima i svoj rep, a produžetak je zida oblaka koji možemo vidjeti pridruženog oluji. Oni dolaze u brojnim oblicima i veličinama, od kratkih zdepastih produžetaka pa sve do oblaka koji su dugački i po nekoliko kilometara.

Pojas toplog zraka

Kolokvijalno će stručnjaci, pa i lovci na oluje, ovo nazivati ”feeder bendovima”, a zapravo se radi o toplom zraku koji se slijeva prema superćelijske oluje. Oluje mogu imati jedan veliki pojas toplog zraka koji pristiže, ali mogu imati i više manjih.

Prugasti mezociklon

Superćelije, navodi Severe Weather, razvijaju jasne linearne pruge u donjem dijelu mezociklona. U nekim ekstremnijim slučajevima mogu poprimiti i izgled naslaganih ploča.

Dio bez kiše

Ova značajka superćelije naziva se “RFD prorezom”, a očituje se time što on ne sadrži kišu u sebi. Taj prorez bez kiše može se u nekim slučajevima vrlo jasno vidjeti, dok ga u nekima može zaklanjati kiša pa nije vidljiv.

Svod superćelije

Ovo nemaju sve superćelije, ali je jasno vidljiv na onima koje ga sadrže. Radi se o području superćelije između nagnute uzlazne struje i FFD-a koji sadrži kišu u sebi. Ovaj dio ovisi o nagibu uzlaznog strujanja i pomaku FFD-a.

Vrlo velika tuča

Ono što će ostati od superćelije na tlu bit će veliki komadi leda koji će pasti s oborinom. Superćelijske oluje najćešće proizvode tuču promjera većeg od pet centimetra, odnosno veličine teniskih loptica. Upravo takva tuča pogodila je BiH i Srbiju te uzrokovala ogromne štete.

Rotacija oblaka

Ova oluja izgledat će kao da se rotira, i to zbog vjetrova koja je prati. S obzirom na superćelije imaju “prugaste” mezociklone, te rotacije još su jasnije vidljive na nebu, prenosi Večernji list BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA