30 C
Sarajevo
06.07.2024

Almedin Aliefendić: Odlazak iz SDA za mene je izraz mudrosti, hrabrosti i dostojanstva

"Nažalost, unutar SDA vlada atmosfera jednoumlja. Pluralizam mišljenja i kritičko razmišljanje su postali nepoželjni, a svi koji se usude da iznesu drugačije mišljenje bivaju brzo marginalizovani ili isključeni"
"Stranački aparat sve više popunjavaju osobe koje su lojalne isključivo pojedincu, a ne idejama ili programu stranke."

Almedin Aliefendić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine obavijestio je javnost o napuštanju Stranke demokratske akcije (SDA). Odluku, navodi, nije donio lahko, ali ga je trenutna situacija unutar stranke natjerala na ovaj korak.

“Nažalost, unutar SDA vlada atmosfera jednoumlja. Pluralizam mišljenja i kritičko razmišljanje su postali nepoželjni, a svi koji se usude da iznesu drugačije mišljenje bivaju brzo marginalizovani ili isključeni”, obrazložio je Aliefendić.

Nelogično je”, nastavlja, “da je kao član SDA, s legitimitetom izabranog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izostavljen iz svih stranačkih organa – Time je pokazano odsustvo demokratije i ignorisanje većinske volje članstva SDA i građana.

- OGLAS -

“Stranački aparat sve više popunjavaju osobe koje su lojalne isključivo pojedincu, a ne idejama ili programu stranke. Mnogi dugogodišnji članovi, koji su gradili stranku od njenog osnivanja, isključeni su iz procesa donošenja odluka ili su potpuno odstranjeni iz stranke. Njihova mjesta popunjavaju preletači iz drugih stranaka ili novopečeni članovi koji nemaju duboko ukorijenjeno poznavanje stranačkih vrijednosti i ciljeva.”

“Stranka se sve više”, “smatra on, doživljava kao privatno vlasništvo jednog lica ili uskog kruga ljudi. Odluke se donose iza zatvorenih vrata, bez konsultacija sa širim članstvom ili organima stranke.”

- Advertisement -

“Zbog toga se osjećam besmisleno i ne mogu više podržavati ovakav način rada. SDA, koja je nekada predstavljala simbol borbe za prava Bošnjaka i demokratiju, danas se udaljava od tih vrijednosti. Lični interesi stavljaju se ispred općeg dobra i principa na kojima je stranka osnovana.”

“Odlazak iz SDA za mene je izraz mudrosti, hrabrosti i dostojanstva. Kao što kaže mudra izreka: ‘Znati kada treba otići je mudrost. Biti u stanju to uraditi je hrabrost. Odlazak, podignute glave je dostojanstvo”, poručio je, između ostalog, Aliefendić.

Na kraju, duguje, ističe, zahvalnost velikom broju članova SDA na podršci, saradnji i prijateljstvu, a o njegovom budućem političkom angažmanu, radu i doprinosu zajednici znat će se uskoro.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA