18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

Kakve se nepravilnosti događaju u Institutu za mjeriteljstvo BiH?! Konaković najavio moguće procesuiranje odgovornih!

Ministar vanjskih poslova BiH je kazao da su upoznati da se u Institutu za mjeriteljstvo BiH događaju nepravilnosti. Jesmo li na korak do medijskog mraka?!

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, danas je na pres-konferenciji kazao da su upoznati da se u Institutu za mjeriteljstvo BiH događaju nepravilnosti. Poručio je i da ukoliko se utvrdi nezakonitost, odmah će tražiti da se procesuira direktorica ovog instituta Milica Ristović-Krstić.

Pribavljaju se informacije

“Zahvaljujemo se nekim medijima koji korektno prate tu priču. Vidimo da tamo ima anomalija. Odluke direktorice Instituta za mjeriteljstvo, koje su donesene bez stava Vijeća, potvrda su da oni ne poštuju zakonitost ni procedure”, istaknuo je Konaković.

- OGLAS -

“Danas su”, dodao je, “poskidali neke tačke dnevnog reda u okviru kojih su trebali raspravljati i o radu ovog vijeća.”

“Trebali smo danas dobiti neki famozni zapisnik sjednice iz februara koji još uvijek nemamo. Očigledno je da direktorica Instituta za mjeriteljstvo nešto mulja. Ja ne bih sada donosio neku konačnu ocjenu, pribavljamo neke informacije i ako sve utvrdimo kao anomaliju, naravno, odmah ćemo tražiti da se procesuira”, naglasio je Konaković.

- Advertisement -

Ko je autor?

Podsjetimo, zamjenik direktorice Instituta za mjeriteljstvo, Haris Memić, prije nekoliko dana je tvrdio da ona ne radi po zakonu, o čemu je poslao dopis nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine. Pismo u kojem je upozorio na nezakonitosti, uputio je Konakoviću, Edinu Forti, ministru komunikacija i prometa BiH i Zukanu Helezu, ministru odbrane BiH.

“Podzakonski akti objavljeni u oktobru prošle godine nisu bili predmet razmatranja Vijeća za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, tijela koje je imenovalo Vijeće ministara BiH, a što je obaveza prilikom donošenja podzakonskih akti iz domena zakonskog mjeriteljstva”, naveo je, između ostalog, Memić.

Dodao je i da sam postupak donošenja podzakonskog akta za mjerila gledanosti nije razmatran u samom Institutu i na istom nisu radili eksperti Instituta iz oblasti mjerenja vremena te on postavlja opravdano pitanje ko je onda autor.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA