18 C
Sarajevo
09.09.2024

Ministri iz RS u Vijeću ministara BiH o nabavci službenih vozila: “I mi se moramo voziti”

Podsjetimo, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović iznio je danas šokantne podatke koji se tiču javnih nabavki, odnosno kupovine službenih automobila u institucijama BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac prokomentirali su izjave zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Šemsudina Mehmedovića, u vezi sa “rekordnim trošenjem budžetskog novca” za kupovinu skupocjenih vozila.

Nešić kaže da se i ministri moraju voziti, te da se ne sjeća da su nabavku službenih vozila dovodili u pitanje dok su predstavnici opozicije vodili ovu državu.

“Što se tiče gospodina Mehmedovića, nešto se ne sjećam kad je bio vlast, kad je bio u SDA, da je kritizirao bilo kakve nabavke. Očigledno kad ne znaju šta će hvataju se populističkih tema kao što je nabavka vozila. Mi moramo nešto koristiti u svom radu, moramo u nečemu putovati. Ukoliko neko smatra da mi treba da idemo pješke, nek donesu zakon. On je parlamentarac, pa neka donese zakon da ministar, ministarstva i službenici ne mogu koristiti službena vozila, da se sva službena vozila prodaju, pa ćemo se mi snalaziti”, poručio je Nešić.

- OGLAS -

U istom duhu komentirao je i Košarac, ističući da je Mehmedovićevo izlaganje samo “skupljanje jeftinih političkih poena”, da ne prati proces javnih nabavki, ali da je siguran da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Članovi opozicije kad su bili pozicija u strukturama nikad nisu odbili da kupe službena vozila. Ja mislim prikupljanje jeftinih poena je, rekao bih, politički šuplja priča s jedne strane… Istina je da treba uvesti red, istina je da postoje zakoni koji se moraju implementirati. Imaju podršku da se ti zakoni moraju poštovati i da se niko ne smije ponašati neodgovorno. Ali dobijati tako neke jeftine političke poene… Ja ne znam, recimo, od kojih se sve kompanija kupuju vozila. Pretpostavljam da oni koji raspisuju tendere poštuju Zakon o javnim nabavkama i procedure sprovode u skladu sa Zakonom, ali dobro… Opozicija uvijek ima pravo da iznosi određene stavove i volio bih da nekad to bude argumentirano i da nekad sebe pogledaju u ogledalo”, odgovorio je Košarac.

- Advertisement -

Podsjetimo, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović iznio je danas šokantne podatke koji se tiču javnih nabavki, odnosno kupovine službenih automobila u institucijama BiH.

Prema njegovim riječima 75 institucija Bosne i Hercegovine su, u trogodišnjem periodu od 2021. do 2023. godine, za kupovinu službenih vozila potrošile više od trinaest miliona konvertibilnih maraka, i to: dvanaest miliona KM u državi i milion KM izvan Bosne i Hercegovine za potrebe diplomatsko-konzularne mreže.

Kazao je i da ministri službena vozila i dalje koriste u privatne svrhe.

“Vijeće ministara je pokazalo izuzetnu bahatost. Aktuelni saziv Vijeća ministara je u dosadašnjem periodu potrošio više od osam miliona KM od ukupnih budžetskih sredstava potrošeno je na kupovinu 150 vozila od četiri firme za koje mediji tvrde da su bliske HDZ-u i SNSD-u. To su MRM Ljubuški, Guma M Mostar, Brčko Gas i jedna firma iz Banje Luke”, poručio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA