19 C
Sarajevo
01.07.2024

Dva američka austronauta “zaglavljena” u svemiru

Svemirska letjelica Starliner, u kojoj su dva astornauta, trenutno je “zaglavljena” u svemiru, javlja Guardian.

Nakon onoga što je počelo kao osmodnevna misija, američki astronauti Sunita “Suni” Williams i Barry “Butch” Wilmore sada su proveli veći dio mjeseca na svojoj svemirskoj kapsuli pričvršćenoj na Međunarodnu svemirsku stanicu dok inženjeri rješavaju probleme sa Starlinerom.

Ostaje nejasno kada će tačno astronauti moći da se vrate na Zemlju. Glasnogovornik Boeinga rekao je za Guardian da su “prilagodili povratak testa letenja Starliner posade do nakon dvije planirane svemirske šetnje u ponedjeljak, 24. juna i utorak, 2. jula” i da “trenutno nemaju datum povratka i da će procijeniti prilike nakon svemirskih šetnji”.

- OGLAS -

Starliner je poslan u svemir 5. juna sa stanice Cape Canaveral na Floridi nakon dva prethodno neuspješna lansiranja 6. maja i 1. juna.

Sa godinu dana zakašnjenja i potrođenih 1,5 milijardi dolara iznad budžeta, ova misija koju su pokrenule skupa Nasa i Boeing imala je problema mnogo prije svog zvaničnog pokretanja, uključujući probleme s potisnicima za kontrolu reakcije i curenjem helijuma.

- Advertisement -

Glasnogovornik Boeinga je napomenuo da su ovi problemi rješeni i da “nisu zabrinuti za misiju povratka”.

“Četiri od pet potisnika koji su se ranije gasili sada rade normalno. To znači da samo jedan potisnik od 27 trenutno nije funkcionalan. Ovo ne predstavlja problem za misiju povratka”, dodao je.

Zvaničnici Nase i Boeinga insistiraju da astronauti nisu zaglavljeni u svemiru i da tehničke poteškoće ne prijete misiji. NASA je saopštila da je svemirskoj letjelici potrebno sedam sati slobodnog leta za normalan završetak misije i da “trenutno ima dovoljno helijuma u svojim rezervoarima da podrži 70 sati slobodnog leta nakon otpuštanja (sa svemirske stanice)“.

Svemirska letjelica ima dozvolu da se otpusti sa stanice i vrati na Zemlju ako postoji hitan slučaj ili potreba za brzim odlaskom.

“Dok je Starliner usidren, svi razdjelnici su zatvoreni u normalnim operacijama misije čime se sprječava gubitak helijuma iz spremnika“, rekla je NASA.

Kako navodi Guardian, ako Starliner nije bezbijedno operativan, moguće je da će Williams i Wilmore morati da se vrate sa posadom na SpaceX-ovoj letelici Dragon, koja je također trenutno usidrena na Međunarodnoj svemirskoj stanici na suprotnoj strani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA