20 C
Sarajevo
03.08.2024

Erdogan citirao Aliju Izetbegovića: “Šta god činili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi, ponoviti!”

"Svjesni smo da je bol naših majki i sestara koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici svježa kao jučer."
“Međutim, danas je palestinski narod u Gazi i na okupiranim palestinskim područjima izložen zločinima sličnim zločinima doživljenim u Srebrenici prije 29 godina. Međunarodne institucije i organizacije samo posmatraju ubistvo oko 40 hiljada nevinih ljudi, među kojima i 16 hiljada djece, kao i prije 29 godina”

“Danas obilježavamo 29. godišnjicu genocida u Srebrenici koji je ostavio crnu mrlju u historiji čovječanstva”, poručio je Erdogan u videoporuci emitiranoj na komemoraciji u Potočarima koju je najavio ministar pravde Turske Yilmaz Tunc, predstavnik ove zemlje na ovogodišnjoj komemoraciji.

Na ovaj tužni dan, kako je kazao Erdogan, “još jednom u svoje ime i u ime svog naroda izražavam iskreno saučešće ožalošćenim porodicama naših šehida i svoj našoj bošnjačkoj braći i sestrama.”

Naglasio je značaj očuvanja sjećanja na mudrost i gorku istinu u riječima rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, velikog državnika sa velikim idejama i pokretima, koji je rekao: “Šta god činili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi, ponoviti!”

- OGLAS -

“Nećemo zaboraviti Srebrenicu i nećemo dopustiti da se zaboravi, da se sličan zločin ne ponovi nigdje u svijetu”, rekao je Erdogan i dodao:

“Molim se da duše naših šehida počivaju u miru i da budu u dženetu. Molim dragog Boga da sve naše šehide počasti svojim dženetom i svojom ljepotom. Svjesni smo da je bol naših majki i sestara koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici svježa kao jučer. Od dragog Boga želim da podari strpljenje porodicama naših šehida i našoj bošnjačkoj braći i sestrama koji doživljavaju ponovnu bol svakog 11. jula.”

- Advertisement -

– Odgovorni za barbarizam u Gazi će prije ili kasnije odgovarati –

Turski predsjednik je podsjetio i na nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojen u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

“Kao što znate, nacrt rezolucije o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, čiji je jedan od supodnositelja bila i Turska, prihvaćen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u svim fazama ove odluke, od njene pripreme do njenog usvajanja. Smatramo da ova odluka treba poslužiti kao primjer da se mrak sličan genocidu u Srebrenici ne ponovi nigdje u svijetu”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je i na patnje palestinskog naroda u Gazi i na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

“Međutim, danas je palestinski narod u Gazi i na okupiranim palestinskim područjima izložen zločinima sličnim zločinima doživljenim u Srebrenici prije 29 godina. Međunarodne institucije i organizacije samo posmatraju ubistvo oko 40 hiljada nevinih ljudi, među kojima i 16 hiljada djece, kao i prije 29 godina”, kazao je Erdogan uz poruku da cijeli svijet, prolazi kroz ispit ljudskosti i iskrenosti.

“Oni koji su odgovorni za barbarizam u Gazi će prije ili kasnije odgovarati pred međunarodnim pravom, baš kao i u Srebrenici. Turska će nastaviti davati sve od sebe kako bi osigurala da pravda bude zadovoljena i da počinioci genocida odgovaraju”, poručio je turski predsjednik.

– “Od lokalnih vlasti očekujemo da zaštite povratnike” –

Erdogan je izrazio žaljenje zbog negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca.

“Ovdje još jednom želim izraziti žaljenje zbog postojanja onih koji i dalje negiraju genocid u Bosni i Hercegovini i veličaju ratne zločince, uprkos presudama međunarodnih sudova. Sa zabrinutošću pratimo i napade i maltretiranja ljudi koji su se nakon rata vratili u svoje domove. Od lokalnih vlasti očekujemo da učine svoj dio posla kako bi se svaki građanin Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku pripadnost, osjećao sigurno tamo gdje živi”, rekao je Erdogan.

Kako bi se održali trajni mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, kako je rekao Erdogan, moraju se potpuno napustiti sve vrste govora mržnje i “mi moramo tražiti načine širenja kulture mira, tolerancije i pomirenja.”

“Iskrena nam je želja da u Bosni i Hercegovini zavlada unutrašnji konsenzus koji će obuhvatiti sve segmente. Svi bi trebali da imaju na umu da od sukoba i napetosti niko neće imati koristi”, rekao je Erdogan.

Turska će, kako je poručio, nastaviti činiti sve od sebe da dođe do transformacije Bosne i Hercegovine u mjesto stabilnosti, mira i prosperiteta.

“Uvijek ćemo nastaviti pružati svoju bezuvjetnu podršku teritorijalnom integritetu, političkom jedinstvu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Želimo da vaša se srca osjećaju mirna. Završavajući svoje riječi u ovim mislima, još jednom želim poželjeti Božiji rahmet našim šehidima Srebrenice i sa poštovanjem se poklanjam za njihov spomen”, zaključio je Erdogan u obraćanju videoporukom na komemoraciji u Potočarima gdje će danas biti ukopano još 14 žrtava genocida u Srebrenici, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA