13.8 C
Sarajevo
03.07.2024

Gruzijski parlament planira potpuno ograničavanje prava LGBTQ osoba

Gruzijski parlament je u četvrtak dao prvobitno odobrenje za set zakona koji sadrže sveobuhvatno ograničavanje prava LGBTQ osoba, uključujući zabranu “propagande” istopolnih odnosa i operacije promjene pola.

Paket, koji je predložila vladajuća partija Gruzijski san i koji bi mogao zabraniti događaje u organizaciji LGBTQ aktivista i javno isticanje dugine zastave, odobrila je većina poslanika. Mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon.

Predsjednik parlamenta Shalva Papuashvili rekao je ranije ovog mjeseca da će poslanici glasati samo o drugom i trećem čitanju zakona tokom jesenjeg parlamentarnog zasjedanja, neposredno uoči opštih izbora zakazanih za 26. oktobar.

- OGLAS -

On je rekao da su nacrti neophodni za kontrolu “LGBT propagande” za koju je rekao da “mijenja tradicionalne odnose”.

Zakon bi također zabranio neheteroseksualnim osobama da usvajaju djecu i spriječio ljude da promjene spol na ličnim dokumentima. Ne bi bila dozvoljena ni javna okupljanja koja promovišu istospolne veze.

- Advertisement -

Ako bude odobrena, “LGBT propaganda” u obrazovnom sistemu bi bila zabranjena, a emiterima bi bilo zabranjeno prikazivanje intimnih scena koje uključuju istospolne veze.

LGBT prava su kontroverzna u duboko religioznoj Gruziji, gdje pravoslavna crkva uživa široko poštovanje javnosti.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju široko rasprostranjeno neodobravanje istospolnih veza, dok se godišnji marš ponosa u Tbilisiju više puta suočavao s fizičkim napadima konzervativnih demonstranata. Ustav Gruzije zabranjuje istospolne brakove.

Giorgi Tabagari, osnivač Tbilisi Pridea, rekao je da će zakoni učiniti život “nepodnošljivim” za LGBTQ Gruzijce.

“Budućnost queer osoba u Gruziji izgleda prilično sumorno ako se usvoje zakoni protiv LGBTQ populacije”, rekao je Tabagari.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA