17.7 C
Sarajevo
10.09.2024

Izrael obavijestio SAD da očekuje skori veliki vojni napad iz Irana

Izraelski ministar obrane Joav Galant (Yoav Gallant) rekao je američkom kolegi Lojd Ostin (Lloyd Austin) da se Iran priprema za veliki vojni napad na Izrael kao odmazdu za atentat na čelnika Hamasa u Teheranu.

O telefonskom razgovoru Galanta i Austina prvi je na mreži X izvijestio novinar američkog online medija Axios Barak Ravid, a poziv je potvrdilo i izraelsko Ministarstvo obrane, pojasnivši da su dvojica ministara razgovarala o operativnoj i strateškoj koordinaciji te spremnost izraelske vojske na iranske prijetnje.

Austin je u međuvremenu naredio raspoređivanje podmornice s navođenim projektilima na Bliski istok nakon što je američka vojska već najavila da će rasporediti dodatne ratne avione i ratne brodove u regiji kako bi pomogla ojačati obranu Izraela.

- OGLAS -

Iran se sprema izvršiti naredbu vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija da “strogo kazni” Izrael za ubojstvo političkog čelnika palestinskog Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu krajem jula, citiraju iranski mediji izjavu zamjenika zapovjednika Iranske revolucionarne garde u petak.

Prema Axiosu, pozivajući se na procjene izraelske obavještajne službe, očekuje se da će Iran pokrenuti izravan napad na Izrael u sljedećih nekoliko dana, vjerojatno prije pregovora između Izraela i Hamasa u četvrtak o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju zarobljenih izraelskih talaca.

- Advertisement -

To je zaokret, jer su izraelski obavještajci prošle sedmice sugerirali da Iran još nije odlučio o vremenu i opsegu svog odgovora na Hanijino ubojstvo, procjenjujući da bi međunarodni pritisak i unutarnje rasprave u Iranu mogli pripremiti Khameneija za samo ograničenu odmazdu protiv Izraela.

Prema Axiosu, izraelska obavještajna služba i dalje je uvjerena da će Hezbollah vjerojatno prvi napasti u znak odmazde za izraelski napad u kojem je ubijen viši libanonski šijitski vojni zapovjednik u Bejrutu.

Tada se očekuje da će joj se Iran pridružiti svojim izravnim napadom. U Izraelu se očekuje da će napadi Hezbollaha i Irana biti veći od onih koje je izveo Teheran u aprilu ove godine, kada je osvetio smrt dvojice iranskih generala koji su ubijeni u izraelskom napadu na sirijsku prijestolnicu Damask.

Galant je također dao naslutiti da se Teheran priprema za veći napad tokom posjeta jedinici izraelskih snaga u nedjelju, kada je rekao da Iran i Hezbollah “prijete da će nam nauditi na način koji nikada prije nije učinjeno u prošlosti”.

“Nadam se da će se predomisliti i da neće započeti izbijanje rata na dodatnim frontama. Mi to ne želimo, ali moramo biti spremni”, rekao je Galant, prenosi Anadolija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA