18.8 C
Sarajevo
30.06.2024

Izrael raspoređuje dodatne trupe na sjever u blizini Libana

Izrael je počeo da raspoređuje dodatne trupe na svoju sjevernu granicu u pripremi za potencijalni potpuni rat s moćnom libanonskom grupom Hezbollah, javlja Guardian.

Trupe pod zastavom Sjeverne komande izvele su u srijedu veliku vježbu “ekstremnih” scenarija na tom području, koju je dijelom nadgledao premijer Benjamin Netanyahu, koji je rekao: “(vojnici) su odlučni i odani misiji – braniti zemlju i ostvariti pobjedu, ništa manje”.

U proteklih nekoliko sedmica, na obje strane plave linije koju su odredile UN porastao je strah da diplomatski napori na deeskalaciji sadašnjih neprijateljstava neće uspjeti spriječiti prelazak u veliki sukob nakon oštrog porasta prekograničnih napada.

- OGLAS -

Izraelski zvaničnici rekli su prošle sedmice da su potpisani planovi za kopnenu ofanzivu u Libanu kako bi se grupe koje podržava Iran otjerale s granice, što je navelo lidera Hezbollaha, Hasana Nasrallaha, da uputi ozbiljnije prijetnje nego što je to činio u prošlosti. Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku i Kanadu, izdalo je upozorenja pozivajući građane da napuste Liban.

Hezbollah je počeo napadati Izrael dan nakon Hamasovog napada 7. oktobra u nastojanju da pomogne palestinskoj grupi koja se bori u Gazi, a neprijateljstva su se stalno razvijala u posljednjih osam mjeseci. Najmanje 400 ljudi je ubijeno u Libanu, uključujući desetine civila, a u Izraelu je ubijeno 19 vojnika i 11 civila.

- Advertisement -

Diplomatski napori koje predvode SAD i Francuska još su u toku. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u srijedu tokom posjete Washingtonu DC da Izrael još uvijek traži diplomatsko rješenje za krizu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA