19 C
Sarajevo
30.06.2024

Komšić: Američke sankcije su strašan udarac Dodiku, zato se ponaša kao razjareni, ali ranjeni bik

Sva ta priča o nestanku BiH kroz taj proces razdruživanja su samo pusti snovi.
"Neću reći da smo oguglali na te stvari, jer ne možete oguglati na prijetnje otcjepljenjem, secesijom, a što u konačnici znači raspad države. Naravno da to ne možete ni dozvoliti na kraju krajeva."

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravi u Vašingtonu, a tu priliku je iskoristio da da ekskluzivan intervju za Glas Amerike.

Novinarka bosanskog servisa Glasa Amerike Tanja Gatarić sa članom Predsjedništva BiH je razgovarala na projekciji filma o koncertu U2 u Sarajevu, „Kiss The Future”, za koji Komšić kaže da je to prilika da se probudi pažnja javnosti i političkih krugova u Sjedinjenim Državama za BiH, iako se, kako je rekao, u posljednje vrijeme primijeti tiha diplomatska ofanziva Sjedinjenih Država, koja počinje da daje rezultate u BiH.

On je rekao da je angažman SAD u BiH trenutno ne samo da je važan, nego je i poželjno da u Sjedinjenim Državama postoji interes za situaciju u BiH.

- OGLAS -

“Nakon tri decenije od rata, kao i sve u životu, i interes za tu cjelokupnu situaciju slabi. Promocija filma „Kiss the future” je zapravo prilika da podsjetimo na borbu za BiH tokom rata u Sarajevu kao nešto što je neviđeno i nevjerovatno u takvim ili sličnim situacijama u cijelom svijetu. 

To je i prilika da ponovo probudimo pažnju javnosti i političkih krugova koji su zaduženi za BiH i cijelu regiju i koji donose odluke. Važno nam je da imamo Sjedinjene Države kao saveznika, ali i prijatelja. Važno nam je da su Sjedinjene Države prisutne u BiH i u regionu. Povremeno možemo imati neslaganja koja se tiču trenutne situacije u BiH, ali to sigurno nikako neće ugroziti tu saradnju i neupitno prijateljstvo sa naše strane sa Sjedinjenim Državama. 

- Advertisement -

Zbog toga sam zahvalan i na interesu i na angažmanu, pogotovo u ovo posljednje vrijeme gdje se primjeti ta tiha diplomatska ofanziva Sjedinjenih Država, koja počinje da daje i neke rezultate u BiH. Svakako da je većina stvari u našim rukama, ali razumijevanje podrška i pomoć su u svakom slučaju uvijek dobrodošle, a pogotovo od Sjedinjenih Država.”

Na pitanje da li smatra da su intezivne secesionističke prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika u posljednjih par mjeseci realna opasnost za BiH, Komšić je Dodikovu bespomoćnost koju on iskazuje prijetnjama o otcijepljenju uporedio sa ranjenom zvijeri.

“Sve što on radi i priča smo već imali priliku da čujemo bezbroj puta. Neću reći da smo oguglali na te stvari, jer ne možete oguglati na prijetnje otcjepljenjem, secesijom, a što u konačnici znači raspad države. Naravno da to ne možete ni dozvoliti na kraju krajeva. Međutim, činjenica je da se Dodik u neku ruku ponaša kao ranjena zvijer. 

Američke sankcije su ga pogodile bez obzira šta on priča. Pogotovo sankcije koje provode domaće banke prema njemu i tom krugu njegovih ljudi. To je strašan udarac i za Dodika i za cijeli krug ljudi na koje se on naslanja i sa kojima radi. Naravno da se on u tom trenutku ponaša kao razjareni bik, ali ranjen bik. Da sam na njegovom mjestu radio bih drugačije. 

Gledao bih da izađem iz te situacije, a ne da još dublje zapadam u probleme. Ne možete se vi nositi sa tim stvarima na način na koji on misli da može, niti mu Putin može pomoći u tom smislu. Na kraju krajeva, Putin je podaleko i nema tu moć ni političku snagu koju Dodik pokušava da nam plasira da Putin ima. 

Dakle, ako bi čovjek bio racionalan ne bi radio ovo što on radi. Sva ta priča o nestanku BiH kroz taj proces razdruživanja su samo pusti snovi. To se neće desiti. Pokušano je to i ‘92. godine sa većom silom, sa toliko žrtava, pa je BiH opstala. Šta god on pokuša uraditi BiH će opstati i njegovi snovi se ne mogu ispuniti u tom smislu.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA