15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Libanski premijer: Vjerujem da je moguće primirje između Izraela i Hezbolaha

Libanski premijer Najib Mikati izrazio je nadu da će se uskoro postići primirje kako bi se okončale borbe između Izraela i proiranske šijitske milicije Hezbolah, koje su potresle njegovu zemlju i dovele do straha od kopnene invazije.

Međutim, nasilje ne prestaje. Izraelski zračni napadi preko noći su pogodili oko 75 ciljeva Hezbolaha u dolini Beka i na jugu Libana, uključujući skladišta oružja i lansere projektila spremne za paljbu, objavila je izraelska vojska.

U najnovijem smrtonosnom napadu ubijena su najmanje 23 Sirijca, uglavnom žene i djeca, kad je Izrael pogodio trokatnu zgradu u libanonskom gradu Younineu preko noći, rekao je gradonačelnik Ali Qusas za Reuters. Oko 1.5 miliona Sirijaca živi u Libanu otkako su pobjegli od građanskog rata u matičnoj zemlji.

- OGLAS -

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i još nekoliko saveznika pozvalo je na trenutačno primirje od 21 dana duž izraelsko-libanske granice, te izrazili podršku sporazumu o prekidu vatre u Gazi nakon intenzivnih rasprava u Ujedinjenim narodima u srijedu.

Mikati je pozdravio pozive na primirje, no rekao je da je za njegovu implementaciju ključno hoće li se Izrael, koji premješta vojsku bliže Libanu, zaista pridržavati međunarodnih rezolucija. Na pitanje može li se uskoro osigurati sporazum o prekidu vatre, Mikati je Reutersu rekao da se tome nada.

- Advertisement -

Mikatijeva tehnička vlada uključuje ministre koje je izabrao Hezbolah, koji se smatra najmoćnijom političkom silom u zemlji.

Primirje bi se primjenjivalo na izraelsko-libansku Plavu liniju, odnosno crtu razgraničenja između dviju zemalja, te bi strankama omogućilo da pregovaraju o potencijalnom diplomatskom rješenju sukoba, rekao je viši dužnosnik iz administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Jeanine Hennis-Plasschaert, specijalna koordinatorica UN-a za Liban, u četvrtak je pozdravila poziv na trenutno primirje od 21 dana kako bi se omogućio uspjeh diplomatije.

Izrael je kao prioritet postavio sigurnost sjeverne granice i povratak oko 70.000 raseljenih stanovnika zbog gotovo svakodnevne razmjene vatre, koju je Hezbolah započeo prije godinu dana iz solidarnosti s palestinskom skupinom Hamas u Gazi.

Izrael je pojačao svoje zračne napade na Liban u srijedu, te su ubijene najmanje 72 osobe, prema Reutersovoj kompilaciji priopćenja libanonskog ministarstva zdravstva. Ministarstvo je ranije reklo da ima najmanje 223 povrijeđenih.

Najžešći izraelski zračni napadi na Liban u gotovo dva desetljeća naglo su se intenzivirali od ponedjeljka, kad je više od 550 ljudi ubijeno u najsmrtonosnijem danu u Libanu od kraja građanskog rata između 1975. i 1990.

Oko pola miliona Libanaca pobjeglo je iz svojih domova, a bolnice su prepune ranjenih. Do bombardiranja je došlo nakon prošlosedmičnih napada u kojima su pageri i voki-tokiji eksplodirali diljem Libana, pri čemu su poginuli deseci ljudi, a ranjene su hiljade.

Šef izraelske vojske rekao je da je kopnena ofenziva moguća, što je izazvalo strah od izbijanja šireg rata na Bliskom istoku. Hezbolah i Hamas dio su mreže oružanih skupina koje u regiji podupire Teheran.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon novinarima je prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu rekao da će Izrael pozdraviti primirje te da preferira diplomatsko rješenje. Potom je Vijeću sigurnosti kazao da je Iran izvor nasilja u regiji i da mir zahtijeva da se ta prijetnja ukloni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA