19 C
Sarajevo
01.07.2024

Nizozemska pozvala izraelskog ambasadora na razgovor zbog optužbi o špijunaži MKS-a

Ambasador Izraela u Nizozemskoj bio je pozvan da se “javi” u ministarstvo vanjskih poslova te države kako bi objasnio optužbe o tajnoj operaciji nadzora i špijunaže izraelskih obavještajnih službi protiv Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Nizozemski zvaničnici su zatražili sastanak sa ambasadorom Modijem Efraimom kako bi razgovarali o zabrinutostima koje je pokrenula istraga Guardiana, koja je otkrila da su izraelske obavještajne agencije pokušavale potkopati, uticati i navodno zastrašivati ured glavnog tužioca MKS-a u zadnjih devet godina.

Sastanak je otkrio neimenovani zvaničnik kao odgovor na pitanja koja su u parlamentu postavili brojni nizozemski poslanici o otkrićima koja su dio zajedničke istrage sa izraelsko-palestinskom publikacijom +972 Magazin i izraelskom medijskom kućom Local Call.

- OGLAS -

U utorak je glasnogovornik ministra vanjskih poslova izjavio da je izraelski ambasador “pozvan da se javi u ministarstvo u vezi s optužbama iznesenim u člancima iz Guardiana i +972”. Dodao je da je održan razgovor “u kojem su izražene zabrinutosti Nizozemske”.

Glasnogovornik je odbio iznositi detalje, navodeći povjerljivost diplomatskih razgovora.

- Advertisement -

Kao država domaćin MKS-a, koji se nalazi u Hagu, Nizozemska je obavezna prema sporazumu sa sudom zaštititi sigurnost i sigurnost osoblja MKS-a i mora osigurati sudsku “slobodu od bilo kakvog uplitanja”.

Ranije ovog mjeseca, Nizozemska je bila među 93 države članice koje su obećale braniti MKS od političkog pritiska i uplitanja, što je značajna intervencija u korist suda u ključnom trenutku za njegovog glavnog tužioca, Karima Khana.

U maju je Khan podnio zahtjeve za naloge za hapšenje protiv lidera Hamasa i izraelskih lidera, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i vođu Hamasa u Gazi, Yahyu Sinwara, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti navodno počinjenih tokom napada predvođenih Hamasom 7. oktobra i naknadne izraelske ofanzive u Gazi, navodi britanski list Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA