19 C
Sarajevo
01.07.2024

Predizborni skandali: CIK kaznio US zbog besplatnih papa testova, upućen zahtjev i za Isakovu Snagu naroda

SNSD je sankcionisan sa 4.500 KM zbog zloupotrebe djece u političke svrhe.
Zatraženo je da se stranci Snaga naroda dostavi zahtjev za izjašnjenje, pored onog u pogledu osnova sumnje za promociju političke stranke u izborne svrhe prije zvaničnog početka kampanje i zloupotrebu javnih resursa, da li je riječ o korištenju govora mrženje “s obzirom da su u spotu korištene zastave koje nisu državne i isticano oružje“.

Centralna izborna komisija BiH zvanično je odlučila da žrijebanje za delegata iz reda sprskog naroda u Domu naroda BiH između lista SNSD i PDP bude u ponedjeljak, 1. jula u 12 sati.

“Ovo što radi CIK je zasnovano na rješenju Suda BiH i Izbornom zakonu BiH. Postupanje CIK je precizirano u obrazloženju odluke Suda. Naša je obaveza da ovaj postupak provedemo”, kazala je predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić.

Također, danas su izrečene i nove kazne.

- OGLAS -

Transparency International je dostavio prijavu protiv Ujedinjene Srpske jer je Slavka Brezo na Facebooku objavila post u kojem je navela kako je ova politička stranka inicirala besplatnan papa test, a promotivni poster je sadržavao logo stranke.

“Time je promovirala stranku i sebe”, naveli su iz CIK-a.

- Advertisement -

Ujedinjena Srpska kažnjena je sa 3.000 KM, a članici Slavki Brezo je naloženo da ukloni spornu objavu. Članovi CIK-a konstatovali su da političke stranke ne prezaju od ničega te i ove humane akcije koriste u svrhu samopromocije.

Centralna izborna komisija BiH obustavila je postupak protiv SNSD-a po prijavi TI BiH, a za zloupotrebu javnih sredstava načelnika u Istočnom Novom Sarajevu. Utvrđeno je da su troškovi bili u okviru redovne budžetske stavke.

No, SNSD je sankcionisan sa 4.500 KM zbog zloupotrebe djece u političke svrhe, a po prijavi PDP-a.

“SNSD je naveo da je održana predstava u publici su bila samo djeca. Na fotografijama se vidi da se obratio Nikola Šobot. Riječ je o pristalici stranke SNSD. Smatramo da je SNSD zloupotrijebio predstavu i djecu na predstavi”, naveli su iz CIK-a.

Vanja Bjelica Prutina tražila je da se stranci Snaga naroda dostavi zahtjev za izjašnjenje, pored onog u pogledu osnova sumnje za promociju političke stranke u izborne svrhe prije zvaničnog početka kampanje i zloupotrebu javnih resursa, da li je riječ o korištenju govora mrženje “s obzirom da su u spotu korištene zastave koje nisu državne i isticano oružje“.

“Moj utisak je bio da nisam znala kada je objavljena daje iz ratnig perioda. Korištenje takvih sadržaja nekoliko mjeseci prije izbora nije prihvatljivo”, kazalaje Bjelica Prutina.

Predsjedavajuća Hadžiabdić je rekla kako će njen zahtjev biti dodat i upućen stranci Snaga naroda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA