25 C
Sarajevo
06.09.2024

Propuštena još jedna prilika: BiH ostaje bez milijardu eura od EU, vlasti se nisu mogle dogovoriti!

Delegaciju Evropske unije u BiH potvrdila je za “Avaz” da vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele postići unutrašnji dogovor o reformama koje su neophodne kako bi pristupila fondovima iz programa Plana rasta Evropske unije.

To znači da naša država ostaje bez oko milijardu eura.

“Vlasti Bosne i Hercegovine dostavile su Evropskoj komisiji nacrt cjelovite Reformske agende, koja je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije. Međutim, 16. jula, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst” – potvrđeno je iz Delegacije EU za “Avaz”.

- OGLAS -

Podsjetili su da prva rata Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Evropska komisija i Bosna i Hercegovina formalno usaglase Reformsku agendu.

“Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice. Za razliku od drugih partnera u regionu, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinansiranja predviđenu za isplatu nakon ljeta, u vrijednosti od sedam posto, čime će propustiti značajnu priliku za rano finansiranje. Ovo je propuštena prilika i nadamo se da će se vlasti BiH uskoro uspjeti dogovoriti” – istaknuto je iz Delegacije EU.

- Advertisement -

Poručeno je da Evropska komisija nastavlja rad s vlastima, podržavajući završetak posla po potrebi i raduje se dobijanju Reformske agende nakon što bude politički prihvaćena.

“Komisija će je zatim, bez odlaganja, ocijeniti, kao što je to bio slučaj s ostalim partnerima, s ciljem njegovog konačnog usvajanja što je prije moguće” – naglasili su iz Delegacije EU.

Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom – Fondom za reformu i rast za zapadni Balkan – u vrijednosti do 6 milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region.

Ukoliko neka od država ne dostavi Plan reformi ili ga ne provodi kako je zapisala… planirani novac će biti usmjeren državama koje provode reforme.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA