15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Rusija će zabraniti da se djeca posvajaju u zemlje u kojima se može promijeniti spol

Donji dom ruskog parlamenta jučer je velikom većinom u prvom čitanju odobrio zakonom kojim se zabranjuje posvajanje ruske djece građanima zemalja u kojima je promjena spola legalna. Ovaj zakon bi morao proći još dva čitanja u Državnoj dumi prije nego što bude poslana u gornji dom, a zatim predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin i drugi najviši zvaničnici posljednjih su godina sve više pozivali na poštivanje “tradicionalnih vrijednosti” kao suprotnost zapadnom liberalizmu. Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je kako je prijedlog zakona usmjeren na “zaštitu djece i tradicionalnih vrijednosti” te da će utjecati na građane desetaka zemalja, prenosi Associated Press.

“Potrebno je zaštititi našu djecu od opasnosti s kojima se mogu suočiti u posvojenju ili skrbništvu od strane državljana stranih zemalja u kojima je promjena spola dopuštena”, poručio je.

- OGLAS -

LGBTQ pokret zabranjen kao ekstremistički

“Ne radi se o tome da ruski moralni kompas i moralni temelji imaju za cilj samo zaštititi tradicionalne vrijednosti i shvatanje braka kao zajednice muškarca i žene, već je to izravna zaštita života djeteta”, dodala je potpredsjednica parlamenta Irina Jarovaja.

Ruski Vrhovni sud prošle je godine zabranio LGBTQ pokret kao ekstremistički. Putin je 2022. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje distribucija LGBTQ informacija osobama svih dobnih grupa, proširujući zabranu izdatu 2013. koja se odnosila na širenje spornih materijala maloljetnicima.

- Advertisement -

Rusija također zakonski planira zabraniti javnu propagandu ideja o dobrovoljnom odabiru neimanja djece. Dok se broj stanovnika Rusije smanjuje, Putin je u svojim izjavama zagovarao stvaranje velikih porodica, a prošle je godine pozvao žene da imaju čak osmero djece, piše index.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA