18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

Blinken: “Palestinci pate svaki dan…”

Jedan od ključnih igrača Bidenove administracije po pitanju pregovora o okončanju rata u Gazi poručuje da to i dalje ostaje cilj.

Američki državni sekretar Antony Blinken oglasio se prvi put nakon ubistva Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Jedan od ključnih igrača Bidenove administracije po pitanju pregovora o okončanju rata u Gazi poručuje da to i dalje ostaje cilj.

Blinken koji trenutno boravi u Singapuru u okviru azijske turneje nije želio komentarisati kakve bi efekte po dešavanja na Bliskom istoku moglo imati ubistvo Haniyeha.

- OGLAS -

“Vidio sam izvještaje i sve što vam sada mogu reći je da mislim da ništa ne umanjuje važnost, kao što sam maloprije rekao, da se dođe do prekida vatre, što je očigledno u interesu talaca i njihovog dovođenja kući. To je očigledno u interesu Palestinaca koji užasno pate svaki dan, djece, žena koji se spominju u Gazi, koji su uhvaćeni u ovoj unakrsnoj vatri koju pravi Hamas. To je duboko u interesu pokušaja da se stvari postave na bolji put, ne samo u Gazi, već zapravo u cijeloj regiji, jer je toliko toga vezano za ono što se trenutno dešava u Gazi. Radili smo od prvog dana ne samo da pokušamo doći do boljeg mjesta u Gazi, već i da spriječimo širenje sukoba, bilo da je na sjeveru sa Libanom i Hezbollahom, bilo da je u pitanju Crveno more sa Hutima, da li to je Iran, Sirija, Irak”, rekao je Blinken, i dodao:

“…a veliki ključ za pokušaj da se to ne dogodi i da se možemo preseliti na bolje mjesto je postizanje primirja. Neću spekulisati o tome kakav bi utjecaj bilo koji događaj mogao imati na to. Naučio sam tokom mnogo godina da nikada ne spekulišem o tome jer jednostavno ne znamo. Ono što znam je trajni imperativ postizanja prekida vatre. I ono što znam je da ćemo nastaviti raditi na tome svaki dan”, kazao je Blinken.

- Advertisement -

Napomenimo da je ranije danas glavni katarski pregovarač i premijer Mohammad bin Abdelrahman bini Jassin al-Thani kazao kako će ubistvo Haniyeha uništiti šanse da se postigne mir, ali se i zapitao kako se može raditi na medijaciji kada jedna pregovaračka strana ubije glavnog pregovarača druge strane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA