15 C
Sarajevo
29.09.2024

Izraelski ministar protiv presude suda o službi u vojsci: “Ovo vodi u dvije države – vjersku i sekularnu”

Voditelj United Tora Judaism, ministar graditeljstva i stanovanja Yitzhak Goldknopf napisao je na X da je presuda “očekivana i vrlo nesretna.

Presuda Visokog suda pravde kojom se zabranjuje izuzeće od vojne službe za ultraortodoksni (haredi) Jevreji neće odvojiti Izrael od proučavanja Tore, rekao je čelnik Shasa Arye Deri reagirajući na objavu presude u ponedjeljak.

“Jevrejski narod je preživio progone, pogrome i ratove samo zahvaljujući očuvanju onoga što nas je činilo jedinstvenima – našu Toru i naše micve. Ovo je tajno oružje protiv svih neprijatelja. Čak i ovdje, u jevrejskoj državi, nastavit ćemo čuvati naše društvo. Oni su ti koji čuvaju naše posebne moći i stvaraju čuda”, napisao je Deri.

Ministar za jeruzalemska pitanja i jevrejsku tradiciju Meir Porush rekao je da presuda “vodi u dvije države” religioznih i sekularnih Jevreja.

- OGLAS -

“Presuda Visokog suda ovdje neizbježno vodi u dvije države. Jedna je država koja se nastavlja kakva je sada. I druga država u kojoj će učenici ješive nastaviti proučavati Toru kao što su radili u stanju koje je proglasio Ben-Gurion. Nema moći u svijet može prisiliti osobu čija duša želi proučavanje Tore da to izbjegne”, naveo je on.

Visoki sud pravde u utorak je naredio potpunu regrutaciju ultraortodoksnih (haredima) u IDF i zamrzavanje svih sredstava za institucije koje se ne pridržavaju počevši od 1. aprila.

- Advertisement -

Tri najkonzervativnija glasa suda  suci Noam Sohlberg, Alex Stein i Yael Wilner  bili su među najgrubljim i najagresivnijim kritičarima vlade po tom pitanju. Unatoč tome, visoki politički izvor iz haredi frakcija rekao je Maarivu da presuda “vjerovatno neće dovesti do krize unutar koalicije”.

Kikar HaShabbat, haredska novinska kuća, odgovorila je svojim naslovom: “Država Izrael i Vrhovni sud protiv svijeta Tore i ješiva.”

Voditelj United Tora Judaism, ministar graditeljstva i stanovanja Yitzhak Goldknopf napisao je na X da je presuda “očekivana i vrlo nesretna.

“Država Izrael je osnovana da bude dom za jevrejski narod čija je Tora temelj njegovog postojanja. Sveta Tora će prevladati”, dodao je.

Prije objave presude Visokog suda, predsjednik Odbora za financije MK Moshe Gafni napisao je na X da Vrhovni sud Izraela “nikada nije presudio u korist učenika ješive i haredi sektora. Ne postoji pravednik koji razumije vrijednost Tore i doprinos onih koji to proučavaju narodu Izraela.”

Nakon što je presuda objavljena, Gafni je jednostavno napisao: “Kao što je gore navedeno.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA