23 C
Sarajevo
08.08.2024

Procurilo Orbanovo pismo Briselu nakon posjete Moskvi! Pročitajte šta je pisao mađarski premijer!

Podsjećamo, EU i njeni čelnici prekinuli su kommunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

List “Politico” dobio je na uvid tajno pismo mađarskog premijera Viktora Orbrana koje je uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charle MichelU. 

“Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?”, piše “Politico” šokiran onime što zovu “maksimalističkim stavovima” po kojima bi Orban, kako kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja.

Kako navode, u pismu stoji da “vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga.” Nadalje, podijeljeno je u devet tačaka, a nigdje se ne spominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

- OGLAS -

Nadalje, kako u pismu Charlesu Michelu navodi Orban, “ruska strana procjenjuje da Kijev mjesečno gubi oko četrdeset-pedeset hiljada vojnika”. 

Orban ne spominje ruske gubitke. Dodaje i da je Moskva “spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga”.

- Advertisement -

Navodi i da je Putinu poručio kako mnogi u Evropi tvrde da im je u interesu vratiti se u period privrednog rasta i trajnog mira.

“No, šansu za mir umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir”, piše Orban.

Podsjećamo, EU i njeni čelnici prekinuli su kommunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

“Prođe li mađarski izvještaj u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak”, sarkastično je za “Politico” komentirao jedan diplomata.

“Nijedna stavka ovog pisma ne odražava se u onome što je Evropska unija radila zadnje dvije i po godine”, dodaje za “Politico”.

Nadalje, Orban je u tački osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još mogući te dodao da ćemo u “naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na prvoj liniji nego ikada prije”.

Zatim je zaključio da bi Evropa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u novembru.

“Političko vodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u toku”, napisao je Orban.

“Stoga ne možemo očekivati ​​takav prijedlog iz SAD-a u nadolazećim mjesecima. Trebali bismo razmotriti — u duhu evropske strateške autonomije — pokretanje evropske inicijative.”

Pismo je zaključio riječima: “Nastavit ću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedeće sedmice.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA