18.8 C
Sarajevo
04.07.2024

Razgovarali Amerikanci i Rusi, evo šta su rekli nakon poziva

Ruska invazija na Ukrajinu bacila je odnose Moskve s Washingtonom na najniži nivo od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Ministri odbrane Sjedinjenih Američkih Država, Lloyd Austin, i ruski kolega Andrej Belousov razgovarali su telefonski u utorak prvi put u više od godinu dana. Nakon razgovora dvije strane su saopćile različite detalje.

Pentagon je saopćio da su Austin i njegov ruski kolega razgovarali o važnosti otvorenih linija komunikacije.

Austin je inicirao razgovor i to je bio prvi takav poziv od marta 2023., rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, generalbojnik zračnih snaga Patrick Ryder.

- OGLAS -

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Belousov upozorio Austina na opasnosti od kontinuirane isporuke američkog oružja Ukrajini u njenom 28-mjesečnom sukobu s Rusijom.

“A. R. Belousov ukazao je na opasnost od daljnje eskalacije situacije kroz kontinuiranu isporuku američkog oružja Ukrajinskim oružanim snagama”, navodi se u saopćenju ministarstva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Advertisement -

Ruska invazija na Ukrajinu bacila je odnose Moskve s Washingtonom na najniži nivo od Kubanske raketne krize 1962. godine.

U posljednjoj od dugog niza optužbi, Moskva je prošlog vikenda rekla da su Sjedinjene Države odgovorne za ukrajinski napad na poluotok Krim, koji je Rusija anektirala, s pet projektila koje je isporučio SAD, a koji su ubili četiri osobe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA