18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

SAD pozivaju svoje građane da napuste Liban

Uprkos obustavi i otkazivanju letova, "opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne", navodi se u saopćenju Američke ambasade.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Libanu pozvala je 3. auvgusta svoje građane da napuste tu zemlju “na bilo koji dostupan način”, usred straha od sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha i šireg regionalnog sukoba.

Uprkos obustavi i otkazivanju letova, “opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne”, navodi se u saopćenju Američke ambasade.

“Podstičemo one koji žele da odu iz Libana da rezervišu bilo koju kartu koja im je dostupna, čak i ako taj let ne poleti odmah ili ne prati rutu prvog izbora”, navela je Ambasada SAD, prenosi RSE.

- OGLAS -

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je 2. augusta da Sjedinjene Države namjeravaju da ojačaju svoje defanzivne vojne kapacitete na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje trupe tamo i svog saveznika Izrael.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u petak je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da brzo postigne sporazum o primirju u Pojasu Gaze.

- Advertisement -

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanija. Hanijevo ubistvo se dogodilo 31. jula, palestinska islamistička grupa Hamas, libanski Hezbollah i Teheran ga pripisuju Izraelu.

Njegova smrt dogodila se dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbollaha Fuad Šokur kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA