Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvijek dobro dođu jer to produžava trajanje namirnicama i sprečava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo. Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog razumnih mjera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane svježa i jestiva, pišu novosti.rs.
1. Maslinovo ulje – Jednom otvoreno, maslinovo ulje može da užegne za nekoliko mjeseci. Ako ga ne trošite u velikim količinama, radije ga kupujte u malim pakovanjima, od pola litra ili 0,75 dl.
2. Sir – Neka diše! Tvrdi sir treba držati u frižideru, ali u ambalaži koja propušta vazduh, na primjer zamotanog u masni papir. Izbegavajte plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju – ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. S druge straneako ga držite li na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv – možete ga narendati na tjesteninu, tople sendviče i sl.
3. Maslac – Jednostavno ga zamrznite, dobro to podnosi. Neće promijeniti i ukus ni teksturu. Znak da maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno treba zamrznuti: počeo je da mijenja boju, spolja je postao tamniji nego iznutra.
4. Smeđi šećer – Smeđi šećer voli da se stvrdne i pretvori u grudvu koju je teško razbiti. Zato ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku hljeba.
5. Majonez – Neka stoji u vratima frižidera. Ako je na polici frižidera gdje je temperatura niža, masnoće bi se mogle razdvojiti, odnosno na majonezu pojaviti uljasti sloj. U vratima, kažu, može trajati i daleko iza datuma naznačenog na pakovanju.
6. Brašno – Brašno od cijelih žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udio masnoća pa se lakše kvari ako ga držite u špajzu. Držite ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru.
7. Mljevena paprika, čili, kajenski biber – Ove crvene začine držite u frižideru, duže će ostati svježi, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju – toplina i svjetlost to uništavaju.
8. Krompir – Mjesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 °C, no te uslove nema svako. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih čuvate na toplom mjestu pobrinite se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nijesu u plastičnoj kesi, moraju disati. Ako pozelene, nemojte ih jesti. To je znak da su puni glikoalkaloida od kojih može da vam pozli.
9. Luk – Luk treba držati na provjetrenom mjestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati pokraj krompira, zbog gasova koje krompir otpušta će brže proklijati. Ako upotrijebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.
10. Bijeli luk – bijeli luk treba držati u posudi gde je dobra cirkulacija vazduha, ali može se i zamrznuti. Na primjer može se nasjeckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremate hranu. Ako vam je to previše posla, očistite čenove i zamrznite ih u kesici.
11. Jabuke – Frižider nije idealno mjesto za jabuke, duže će ostati svježe ako ih držite na umjereno hladnom mjestu – podrumu, garaži, negrijanom špajzu. Umotajte svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to da spriječi da se isušuju i naboraju. I redovno ih pregledajte, ako se koja pokvarila, upropastiće i ostale. Maknite je što prije.
12. Citrusi – pomorandže, limun, grejp duže će ostati svježi u frižideru. Takođe, možete ih iscijediti u sok, koji možete zamrznuti. Sok od limuna požete zamrznuti u obliku kockica, u kalupu za led – jedna kockica biće taman porcija za čaj i slično.
13. Zelena salata – Zelena salata brzo uvene, ali evo kako može najduže ostati čvrsta i svježa, čak i više od sedam dana: salatu stavite u zatvorenu plastičnu posudu obloženu kuhinjskim papirom. Papir možete staviti i između glavica salate.