11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Protesti u Crnoj Gori: Žuti prsluci i zahtjev za smjenu vlade

Povodom hapšenja lidera Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, su ispred zgrade Skupštine Crne Gore održani protesti. Razlog hapšenja dvojice zastupnika je bilo odbijanje svjedočenja u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva. Odlukom Ustavnog suda Medojević je pušten na slobodu, čime su najavljeni protesti postigli cilj, ali i pokrenuli novi, zahtjev za smjenu vlasti. Advokat Miroje Jovanović je nakon obustavljanja izvršenja provođenja Medojevića u zatvor istakao sljedeće: ”Ovo je prvi put u historiji pravosuđa Crne Gore, određen je pritvor zastupnicima, licima pod aktivnim imunitetom. Poruka građanima je trebala biti – kada ovo možemo uraditi zastupnicima, zamislite šta tek možemo običnim građanima, doktorima, novinarima, bilo kome ko može da dođe i svjedoči”.

 

Zadovoljni odlukom Suda, građani Crne Gore su zajedno s predstavnicima DF-a održali proteste kojima su pozvali na smjenu vlasti. Napad na njihovu državu veći je od ovog hapšenja, istakli su. Veliki je broj građana u znak saosjećanja s građanima Francuske nosio žute prsluke, kako bi ličili na Francusku. ”Ovo je prsluk evropske sirotinje”, poručili su okupljeni na protestu.

- OGLAS -

 

Andrija Mandić, jedan od lider DF-a je istakao: ”Ovo je mala pobjeda, ali veoma važna ne samo za DF nego za sve građane Crne Gore jer smo našim otporom i snagom pokazali da možemo doći do rješenja koje je u interesu svih građana Crne Gore”. Mandić je sa protesta poručio kako su  nakon borbe za koju se pokazalo da opravdana, ostali uvjereni da jedino pružanjem otpora mogu zaustaviti mafijašku hobotnicu.

- Advertisement -

 

Podsjećamo, pred najavljene proteste Mandić je poručio kako je Milo Đukanović odveo Crnu Goru u ambis i dodao: ”Zapalit ćemo vatre slobode u čitavoj Crnoj Gori. Protesti će biti održani u svakom gradu jer ovaj režim ne poznaje drugi jezik”. Protest koji je protekao mirno, započeo je put kojim odlučno žele ići i koji treba donijeti nove, bolje dane za Crnu Goru, istakli su demonstranti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA