11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Austrijski “Der Standard” objavio analizu politike hrvatskog premijera prema BiH

„Hrvatska se sve više miješa u BiH”, naslov je teksta novinarke Adelheid Wölfl koji je objavljen u austrijskom listu „Der Standard”. Ona piše o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH koju je usvojio Sabor Republike Hrvatske, odnosno da Hrvatska ima obavezu garancije provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Wölfl prenosi riječi diplomata međunarodne zajednice koji kažu da  ta uloga ne daje pravo da se na takav način miješa u unutrašnje stvari BiH, i nastavlja: „Umjesto da poštuje anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je dužnost Hrvatske, ona se spori oko jasnih odredbi Ustava BiH”, navodi se u analizi diplomata koji se bave BiH i koje prenosi Der Standard:

 

„Prema riječima međunarodnih diplomata i pravnih stručnjaka hrvatske intervencije u europskim tijelima pred Vijećem sigurnosti UN-a su dokazale da su one ugrozile pravo BiH da se drugi ne miješaju u njene unutarnje stvari. Problematično je to što hrvatski predstavnici šire dvije neistine. Prvo, da oni imaju pravo da se miješaju i drugo, da se izborom Komšića u Predsjedništvo BiH nisu poštivala načela jednakosti tri konstitutivna naroda”.

- OGLAS -

Autorica, kao dugogodišnja dopisnica ovog lista iz BiH i dobra poznavateljica prilika u toj zemlji dalje piše da su prije nekoliko godina srpski i hrvatski nacionalisti ponovo ujedinili u savez za „podrivanje BiH”. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već godinama pokušava odvojiti RS od BiH i priključiti Srbiji, navodi se.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA