17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Putin upozorava: Moguć nuklearni rat

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi aktuelni rast tenzija na vojnom planu mogao eskalirati u nuklearni rat koji bi uništio planetu. Kazao je kako svijet zanemaruje ozbiljnost aktuelne situaciju i zbivanja na globalnom planu.

“Američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF izazvalo bi porast utrke u naoružavanju, a sve bi u konačnici moglo dovesti do globalne nuklearne katastrofe”, upozorio je Putin. Također, prvi čovjek Rusije je izrazio nadu da će čovječanstvo imati dovoljno razuma da ne posegne za ekstremnim opcijama.

 

- OGLAS -

Putinu je ovo prvo godišnje obraćanje naciji od početka četvrtog mandata na čelu Rusije. Tokom obraćanja će komentarisati najvažnije događaje koji su obilježili godinu na izmaku. Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbachov. Američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca je najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma te je optužio Rusiju da već dugo krši njegove odredbe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA