22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Apple zabilježio rast prihoda uprkos pandemiji virusa COVID-19!

Iza nas je prvi kvartal 2020. godine i vrijeme je da kompanije objave izvještaje o rezultatima poslovanja u pomenutom periodu. Tako je LG već objavio historijski prvi kvartal, najviše zahvaljujući svom odjelu za kućanske aparate i zabavu, dok je odjel za mobilne uređaje zabilježio operativni gubitak. LG-u se pridružio i Apple, koji je zabilježio blagi porast prihoda za Q1 2020 u odnosu na Q1 2019.

Tako je kompanija izvijestila da je rast prihoda porastao za 1 % u odnosu na isti period prošle godine. Uprkos pandemiji Korona virusa, kompanija Apple zabilježila je blagi rast. Iz Apple-a navode da su zabilježili prihod od 58,3 milijarde dolara, što je malo povećanje u odnosu na 58 milijardi dolara prihoda prijavljenih u istom kvartalu prošle godine.

Kada je riječ o proizvodima, naravno, prednjače iPhone telefoni. Tako je Apple u Q1 2020 od prodaje iPhone-a zaradio 28,96 milijardi dolara. No ovo je pad od 7 % u odnosu na isti period prošle godine, ali čak su i ovi prihodi nadmašili očekivanja analitičara koji su se vodili time da bi pandemija Korona virusa mogla znatno uticati na pad prodaje iPhone-a. No, 7% je prihvatljivo u ovim vremenima.

- OGLAS -

No, ono što je pomoglo da Apple zadrži, i čak poveća prihode u odnosu na Q1 2019 jesu Apple-ove usluge, kao što su Apple TV +, Apple Music i Apple Arcade. Prihodi od ovih usluga popeli su se na 17 %, odnosno 13,35 milijardi američkih dolara, dok su AirPods i Apple Watch donijeli Apple-u zaradu od 23,7 % ili 6,28 milijardi dolara.

Iz Apple-a su naveli da s ponosom mogu reći da su zabilježili odlične rezultate u prvom kvartalu 2020. godine uprkos pandemiji Korona virusa. Također, Tim Cook je rekao da su zahvalni svim onim koji koriste Apple-ove proizvode i usluge, a da će Apple nastaviti da ispunjava potrebe korisnike. Pored toga, naveo je da kompanija nastavlja pružati potrebnu pomoć u ovom teškom stanju, te da je kompanija donirala veliku pomoć organizacijama kao što su Global Citizen i Američki fond za hranu.

- Advertisement -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA