12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Pet očaravajućih odredišta za proslavu Nove godine

Sydney, Australija

Budući da je poznat kao grad koji među prvima ulazi u novu godinu, činjenica da se milioni ljudi iz cijelog svijeta uključuju i prate novogodišnji vatromet u gradskoj luci Sydney Harbor nimalo ne iznenađuje. Tamo blještavo slavlje počinje rano i već je u predvečer nebo prošarano raznim bojama. Prije glavnog događaja, prolaznici mogu uživati i u svjetlosnim spektaklima na vodi te tradicionalnim ceremonijama Aboridžina i Otočana Torresova prolaza. Točno u ponoć vatromet spektakularnih razmjera uvest će vas u novu godinu, uz niz impresivnih pirotehničkih efekata iznad mosta Sydney Harbor Bridge, operne kuće Sydney Opera House i brodova u luci. Nebo navodno nigdje ne bude toliko blještavo!

New Orleans, Louisiana

- OGLAS -

Grad New Orleans, prepun jazza, vitalnosti i glamura, po mnogima je jedno od najzabavnijih i najšarenijih odredišta tokom čitave godine. Za doček nove godine, sve postaje još blještavije, posebno na trgu Jackson Square u historijskoj Francuskoj četvrti – središtu zbivanja spektakularnih lokalnih događanja. Ovdje bendovi i drugi zabavljači nastupaju do duboko u noć sve do čuvenog spuštanja kraljevskog ljiljana i spektakularnog vatrometa iznad rijeke Mississippi tačno u ponoć. Nakon toga, slijedite mase do ulice Bourbon i zabavljajte se do ranih jutarnjih sati, ili ako vam je dosta gužve, rezervirajte sto u jednom od brojnih vrhunskih restorana u gradu. Najpoznatiji je možda Commander’s Palace, koji će vam pružiti iskustvo otmjenosti u New Orleansu.

Edinburgh, Škotska

- Advertisement -

Edinburški ‘Hogmanay’ najbolji je način za doček Nove godine u Škotskoj. ‘Hogmanay’ – škotska riječ za Silvestrovo – posjećuje skoro 150.000 posjetitelja tokom tri dana u glavnom gradu. Proslava započinje uz svjetlucavu procesiju pod bakljama koja kreće 30. decembra i nastavlja se do Nove godine. Na Silvestrovo se pridružite ostalim slavljenicima na glavnoj priredbi u parku Princes Street Gardens ili plešite do kasno u noć pod svjetlucavim zvijezdama na poznatoj uličnoj zabavi u gradu. U ponoć ne propustite prekrasni vatromet iznad dvorca Edinburgh koji označava početak nove godine.

New York, SAD

Ponovo se zaljubite u New York. Grad koji nikad ne spava ima u ponudi ponešto za svakoga na doček Nove godine. Posjetite vidikovac Top of the Rock u kompleksu centra Rockefeller i uživajte u romantičnim pogledima na grad prije večere u nekom od brojnih vrhunskih restorana koji se nalaze u centru ili njegovoj okolini. Alternativno možete proslaviti početak 2019. na jednom od mnogih krstarenja za Novu godinu. Rezervišite elegantnu večer na jahti i u njezinoj toplini uživajte u pogledu na vatromet, što je idealno za novogodišnji doček u paru. Za nešto mirniju, ali jednako impresivnu večer, uputite se u Central Park, jedno od najromantičnijih mjesta u gradu. Izvedite svog partnera ili partnericu na klizanje na impresivno klizalište Wollman Rink, jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog parka.

 

Rio de Janeiro, Brazil

Novogodišnji doček u Brazilu svake godine privuče impresivna dva miliona posjetitelja, a središnja se proslava odvija u Rio de Janeiru. Poznat po uzbudljivom noćnom životu, Rio nudi sjaj i glamur bezbrojnih klubova s koktelima, modernih barova na krovovima te golemih noćnih klubova, no jedno je mjesto na kojem želite biti viđeni na dočeku Nove godine – plaža Copacabana. Putnici iz cijelog svijeta slijevaju se u središte Copacabane kako bi promatrali nevjerojatni vatromet i pridružili se lokalnim stanovnicima u njihovim godišnjim tradicijama. Pripremite se za eksplozivnu proslavu!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA