18 C
Sarajevo
25.08.2025

Turski proizvođači čaja spremaju rješenja zbog nemogućnosti dolaska sezonskih radnika u vrijeme berbe

S obzirom da ograničenja zbog pandemije novog koronavirusa sprečavaju sezonske radnike, posebno iz Gruzije, da doputuju u Tursku, ove će se godine proizvođači čaja u regiji možda morati obratiti svojim komšijama kako bi im pomogli u branju lišća.

“Poljoprivrednici u regiji moraće se vratiti u davna vremena i raditi svoj posao zbog epidemije koronavirusa“, rekao je Mustafa Yilmaz Kar, generalni sekretar Udruženja čajne industrije i poslovanja sa sjedištem u Trabzonu (CAYSIAD) za Anadolu Agency (AA).

Oko 26.000 sezonskih radnika, najviše iz susjedne Gruzije, ne može doputovati u Tursku jer su granice zatvorene od marta zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

- OGLAS -

S obzirom da je Turska uvela i ograničenja putovanja iz provincije u provinciju kako bi zaustavila širenje virusa, poljoprivrednici koji posjeduju polja čajevca na obali Crnog mora, ali žive u najvećem turskom gradu Istanbulu, također imaju problema s dolaskom na posjede.

Prema riječima Kara oko 65 posto ljudi koji rade na proizvodnji čaja već je stiglo u regiju.

- Advertisement -

“Oni su već nađubrili svoja polja i također će brati čaj. Ali, još uvijek ima poljoprivrednika, posebno iz Istanbula, koji još uvijek nisu u mogućnosti doći do crnomorske regije zbog ograničenja putovanja. Nisu mogli dobiti dozvolu, ali vjerujemo da će dobiti potrebna dokumenta. Očekujemo da će tim ljudima biti izdato odobrenje“, naglasio je Kar.

– Čekaju se dozvole za putovanje –

Jedna od uzgajivača čajeva u sjeveroistočnoj turskoj provinciji Rize, poznatoj kao čajna prijestonica Turske, je Fatma Batumoglu, koja je za Anadolu Agency rekla da ne zna hoće li njen sin, koji živi u Istanbulu, dobiti dozvolu da dođe kako bi pomogao u berbi.

“Daćemo sve od sebe da ove godine obavimo berbu“, ističe Batumoglu.

Ona kaže da gruzijski radnici beru lišće u njenom polju već duže od decenije. Prošle godine četveročlana porodica putovala je preko sjeveroistočne granice Turske da pomogne u žetvi. Kaže da su nabrali ukupno 16 tona čaja i da im je prošlog maja platila 13.000 turskih lira (oko 1.650 eura).

“Razgovarali smo s Gruzijcima ove godine i oni ne mogu doći jer je granica zatvorena“, veli Batumoglu.

Mada, ove godine Batumoglu nije baš voljna da dođu sezonski radnici jer se boji širenja koronavirusa, ali je pozvala Vladu da nađe rješenje za uzgajivače čaja.

“Imam 77 godine i ako moram, izaći ću u polje i sama obrati čaj. U prošlosti su moja djeca znala brati čaj, ali nova generacija to neće da radi, jer posljednjih godina su Gruzijci brali lišće“, zaključila je Batumoglu.

– Sezonski radnici –

Kar se slaže s njom i kaže da su sezonski radnici doista učinili mještane malo ovisnima, ali dodaje da to ne znači da Turska ne može savladati ovu prepreku.

Ističući projekat CAYSIAD-a koji je propao, Kar je rekao da su pokušali zaposliti 5.000 ljudi kako bi naučili da beru čaj, da bi bili spremni za situacije u kojima Gruzijci ne mogu doći u vrijeme berbe.

“To je trebao biti naš plan ‘B’, ali ga nismo mogli realizovati, jer nismo mogli pronaći lokalne radnike“, kazao je Kar.

Turska je u prva tri mjeseca 2020. godine ostvarila više od 3,8 miliona dolara (oko 3,5 miliona eura) prihoda od čaja izvozom u 75 zemalja, podaci su Udruženja izvoznika istočnog Crnog mora. Turski prihod od izvoza čaja porastao je 51 posto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, kažu podaci objavljeni u aprilu. Turska je u tom periodu izvezla više od 1.000 tona čaja.

Prema Karu, iznajmljivanje polja za podjelu zarade na kraju berbe je uobičajena tradicija u regiji, ali neće se dogoditi i ove godine ako beračima ne bude dozvoljeno da dođu u to područje.

Glavni problem regije je što potencijalni berači čaja koji žive u susjednim pokrajinama zbog ograničenja putovanja neće moći doputovati.

“Imamo još dvije do tri sedmice prije početka berbe, a vjerujemo da će se preduzeti mjere kako bi se spriječio bilo kakav problem“, optimista je Kar.

On također, kaže da ljudi koji ne mogu doći u regiju sada polja daju svojim susjedima za prikupljanje žetve. Još jedan problem do kojeg je došlo zbog ograničenja putovanja je povećanje nadnica. Kar pojašnjava da će zbog toga što nema sezonski radnika dnevnica porasti do 250 lira (oko 32 eura).

Kar navodi da turski poljoprivrednici svake godine plaćaju oko 100 miliona dolara (oko 92,5 miliona eura) sezonskim radnicima koji dolaze iz Gruzije, ali da će ove godine ta suma vjerovatno biti veća, ali i ostati u zemlji.

– Uspješna berba čaja –

Za Kara bi najveći zdravstveni izazov mogao doći nakon berbe, kada Generalna direkcija preduzeća za čaj (Caykur) otkupljuje urod od uzgajivača.

“Na tim mjestima bude velika gužva tokom kupovine čaja i u tim područjima će morati biti posebno regulisano kretanje, kako se ne kršila socijalna distanca neophodna da se spriječi širenje virusa“, smatra Kar.

Osnovano 1983. godine, Caykur je državno preduzeće za proizvodnju čaja, koje zapošljava više od 10.600 ljudi u 45 tvornica.

Kar naglašava da je CAYSIAD već dao neke prijedloge kako da se spriječi stvaranje gužve tokom kupovine čaja.

“Ovo nije problem za privatne tvornice čaja jer oni kupuju čaj od vrata do vrata od poljoprivrednika“, dodao je.

Kazao je i da očekuje da će Caykur učiniti isto ili će pokrenuti sistem sastanaka kako bi se dogovorila kupovina čaja.

“Ljudi u crnomorskom regionu su teški radnici i ne žele čaj ostaviti u polju. Ove će godine biti vrlo produktivna berba, jer je u regiji bilo dovoljni kiše. Pogotovo kvalitetan će biti čaj iz maja, tako da ćemo piti vrlo kvalitetan čaj“, završio je Kar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA