15.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Zavirite u Selmin svijet minijatura koje će vas ostaviti bez daha (FOTO)

Sve je to ruku djelo mlade umjetnice Selme Mahmutović, koja ova čuda stvara vlastitim rukama.

U razgovoru za FACE , Selma nam je otkrila kako je dobila ideju za ovu umjetničku formu?

“Oduvijek sam posvećivala pažnju sitnim detaljima u mojim radovima iako sam godinama tokom mog srednjoškolskog i akademskog likovnog obrazovanja radila veće formate. Tada sam doslovno lutala i pronalazila svoj likovni izraz. Nakon što sam se oslobodila tih zadatih ‘školskih’ normi, posvetila sam se minijaturi. Shvatila sam ustvari da sam opsjednuta minijaturom”, rekla nam je kroz smijeh Selma, te dodaje da se modeliranjem gline počela baviti prije više od osam godina, kada je počela modelirati minijaturni nakit i dollhouse minijature.”

- OGLAS -

Selma kaže da se inspiracija za njen rad nalazi posvuda oko nje, a da je potrebno samo znati naći je:

“Puno toga me inspiriše jer rad je taj koji potiče inspiriaciju, a ja puno radim.Ja obraćam pažnju na detalje oko sebe. Knjige, emisije i magazini o kuhanju igraju veliku ulogu u mom kreiranju minijaturne hrane. Dječja literatura me inspiriše, dobre ilustracije, animirani filmovi i stop animacija. Okružena sam kreativnim ljudima u svom životu i sretna što živim u eri interneta gdje jednim klikom mogu ući u svaku galeriju i muzej u kojima još uvijek nisam bila.”

- Advertisement -

Ono čemu se Selma najviše posvetila izrada je minijatura hrane:

“Da, hranu najviše modelujem jer je bitan aspekt u mom životu emocionalno, kulturološki i ekološki.”

Tačno vrijeme izrade minijatura ne može se odrediti, te ono  ovisi o mnogo faktora:

“Uvijek ovisi od kompleksnosti motiva, tehnike i materijala koji se koriste za izradu. Čak ne mora značiti da će i naizgled jednostavan motiv uspjeti iz prve. S obzirom na to da radim s klijentima i da postoje rokovi, uvijek uzmem prednost od dva-tri dana upravo zato što se mogu dogoditi nepredvidivi momenti.  Što se tiče minijaturnog nakita, to je već malo drugačije. Za jedno puno radno vrijeme uradim od prilike (opet ovisno od motiva i kompleksnosti) dva do tri para naušnica, sa svime što slijedi nakon pečenja, dorade, šmirglanja, poliranja i lakiranja. U svom radu ne koristim nikakve kalupe ili olakšice. Svaki komad je modelovan iznova ili što bi rekli minijaturisti/kinje ‘from scratch’.”

Nas je zanimalo koja je to najzanimljivija narudžba koju je do sada imala:

“Sve narudžbe su zanimljive i smiješne. Kada bih vam pokazala e-mailove i poruke iz inbox-a više zvuče kao upit i narudžba dostave za hranu, a ne za minijaturni umjetnički rad. Najdraže narudžbe su one koje sam vajala po uzoru na igračke iz djetinjstva. Bilo je nevjerovatnih priča.”

Selmin rad “Tomatoes” objavljen je u prestižnom “New York Magazine”, a u aprilu sljedeće godine u New Yorku će biti predstavljena knjiga “The Book of Minis” autorice Kate Esme Unver, gdje će biti objavljen i Selmin rad.  Selmu smo pitali kako gleda na svoj uspjeh:

“Zahvalna, sretna i prestravljena u isto vrijeme. Koristim društvene mreže za prezentaciju mojih radova i doslovno s opcijama koje sam podesila u svakom momentu moji radovi su izloženi svakom ko koristi društvene mreže. Srećom, u mom slučaju, očito sam izložila dobre radove jer sam zahvaljujući njima stekla mnoga poznanstva i ostvarila suradnje. Moj rad su prepoznali kvalitetni (ne volim reći poznati) umjetnici/ce minijature, galerije, umjetnički portali itd. na što sam ponosna jer znam koliko se trudim, a s druge strane volim svoj mir i posao koji radim. Najbitnije je da sam sretna i ispunjena i bez toga.”

Selmine radove možete pronaći na Facebook stranici “mmm…by Selma”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA