12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Dunović: Odnos BiH i Hrvatske problematičan zbog Čovića

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović bio je gost Bosanskog vjestnika, čovjek koji ističe da ne postoje nebitne funkcije, ali ih ljudi mogu napraviti takvima. U toku gostovanja dotakao se važnih tema poput uplitanja susjednih zemalja u pitanja naše države.

– Razmišljanje inžinjera je drugačije od razmišljanja političara pa tako političari kažu imamo izazov, a inžinjeri kažu imamo problem. Vodio sam se time i radio na način – imaš problem, riješiš problem. Bio bih sretniji da nisam imao toliko zahtjeva za procjenu ustavnosti, to se često dešavalo i postalo jedan od mojih osnovnih zadataka. Idealno bi bilo da živimo u društvu gdje nema kršenja Ustava, gdje građani nemaju potrebu da se bave onim čime se danas bave. Svi znamo za zakon o stečaju koji je omogućavao da se radnicima u takvim firmama ne isplaćuju njihova prava. Nismo mogli šutjeti na takve stvari, pokušali smo mijenjati takve zakone, što nije uspjelo pa smo krenuli sa slanjem zahtjeva za procjenu ustavnosti. Dokazali smo da ovdje postoji vladavina prava i da pravda uvijek dođe na svoje.

CIK je donošenjem Uputstva za popunjavanje Doma naroda napravio potez za koji je kazao:

- OGLAS -

– Prije odluke sam pisao CIK-u da se ne smije kršiti Ustav, a Ustav je bez obzira na to prekršen. Može se sa 100% sigurnosti reći da je CIK prekršio Ustav jer su morali koristiti popis iz ‘91. Nezapamćeno je da se jedna takva institucija ponaša kao da ne postoji Ustav. Donijeli su uputstvo, a ne odluku, nisu preuzeli odgovornost i prekršili su Ustav. To će ići na ocjenu ustavnosti, kako će se Sud postaviti po ovom pitanju vidjećemo. Ovo može biti taktički potez ako bježe od odgovornosti. Ovako gubimo vrijeme, ne kupujemo ga, a stav CIK-a je da znaju da ovo nije pravi potez, ali prebacuju odgovornost na Ustavni sud, a takav način rada je neshvatljiv i neprihvatljiv.

Hrvatska se kao susjedna zemlja I kao članica EU direktno miješa u pitanja Bosne I Hercegovine, rekao je i dodao:

- Advertisement -

– Zamislite da BiH pogrešno citira Ustav Hrvatske i time donese Deklaraciju. Napravili su Deklaraciju o pravima Hravata zbog dva čovjeka. Navodi se ime Komšića kao nekog problema, a tako ne možete donijeti Deklaracija. I zbog Čovića, kako bi mu bilo objašnjeno zašto nije prošao na izborima. HDZ vrši pritisak preko članova u drugoj državi. Deklaracija ne može biti osnova za izmjenu izbornog zakona BiH niti izmjenu Ustava. To ne mogu raditi druge države. Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma i ima obavezu da ga poštuje. Ovom Deklaracijom je narušeno svako poštovanje. 50% zastupnika se ne slaže sa Deklaracijom hrvastke zajednice, a ne Sabora.

Istakao je i to da odnos Čovića i HDZ-a Hrvatske ima posebnu težinu.

– Odnos Hrvatske i BiH postaje problematičan zbog nezadovoljstva jednog čovjeka, Dragana Čovića. Politika Čovića i HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske treba da se razdvoje. Najbolje što im se može desiti je da Čović ode sa čela stranke i da prestane uvlačiti Hrvatsku u svoje probleme zbog kojih Hrvatska dolazi i miješa se u unutrašnja pitanja BiH.

Povezanost Dodika I Čovića, Dunović vidi ovako:

– Stara ljubav zaborava nema i to je najprincipijelnija koalcija, politička realnost u BiH. Dezintegracija Bosne i Hercegovine ih povezuje. Dodik insistira

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA