15.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Cavusoglu: Netanyahu uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednje vrijeme uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u okviru posjete Tunisu, s tamošnjim kolegom Khemaiesom Jhinaouijem održao zajedničku konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na izjavu izraelskog premijera Netanyahua usmjerenu protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

”Netanyahu je u posljednje vrijeme uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju. Netanyahu u posljednje vrijeme naročito pokazuje simpatije prema terorističkoj organizaciji PKK-a. Jer su oni željeli posredstvom PKK/YPG podijeliti Siriju. Kada su planovi pali u vodu, postao je uznemiren. Ako pomnije pogledate, ime naše kurdske braće koristi za klevetanje našeg predsjednika. I prelazi granicu“, smatra Cavusoglu.

- OGLAS -

Naglasio je kako je Turska svjesna da Izrael s PKK-om nastoji podijeliti određena područja, uključujući i Irak.

”Ali, PKK-a i Netanyahu imaju još jednu zajedničku karakteristiku, ubice su djece“, rekao je Cavusoglu.

- Advertisement -

Podsjećamo, premijer Izraela Benjamin Netanyahu ranije je na društvenoj mreži napisao kako turski predsjednik Erdogan “okupator sjevernog Kipra, čija vojska masakrira žene i djecu u kurdskim selima, unutar i van Turske, ne bi smio držati lekcije Izraelu”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA