7 C
Sarajevo
30.04.2024

Besplatna škola gimnastike za osnovce sa Centra

Treninzi se odvijaju u sportskoj sali FIS-a (Mis Irbina 10) četiri puta sedmično, i to dva termina u prijepodnevnim, a dva u poslijepodnevnim satima. Časove vode stručni nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja Mirza Pašić i Adis Mušanović. Škola gimnastike predstavlja jedan od najpopularnijih projekata Centra za sport i rekreaciju, kojeg Općina Centar finansijski podržava sa 4.830 konvertibilnih maraka.

“Ovaj ciklus projekta gimnastike za osnovce smo započeli u februaru a završavamo krajem decembra ove godine. Tokom ove godine imali smo oko 200 osnovaca od prvog do osmog razreda, što predstavlja rekordan broj polaznika. Kako bismo uskladili sa smjenama u školi prva grupa počinje od devet sati, a druga grupa od 14 sati popodne. Sa djecom najviše radimo akrobatiku, a također ne zanemarujemo i igru kako bi se djeca zabavila i odavde sa sobom ponijela pozitivno iskustvo i vibraciju. Kada bi bili veći kapaciteti sale u FIS-u, koja sada može u jednom terminu primiti do 40 djece, vjerujemo da bi imali i više polaznika za ovu školu. Naš sat gimnastike počinjemo sa osnovnim vježbama, odnosno sa uvodnim pripremama i zagrijavanjem što predstavlja pripremanje tijela za predstojeće aktivnosti. Sa djecom također radimo akrobatiku na parteru, poput koluta naprijed i nazad, zvijezdu, stajanje na rukama… Također koristimo i sprave poput vratila i paralelnog razboja, a najinteresantnija sprava za djecu je trampolin. Pored toga radimo vježbe za koordinaciju i agilnost i druge psiho-motoričke osobine i sposobnosti. U svom radu raspoređujemo djecu na razne vježbe kako bismo omogućili svima da vježbaju bez prekida i zastoja i time kompletan kapacitet sale stavljamo u funkciju”, objasnio je Pašić.

Projektom gimnastika za osnovce uz pomoć jednostavnih motoričkih pokreta, različitih vježbi i igara poboljšaju svoje zdravlje, te intelektualni i emocionalni razvoj, čime se istovremeno spriječavanju deformiteti kičme do kojih može doći uslijed dugotrajnog sjedenja u školskim klupama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA