9 C
Sarajevo
24.09.2024

Dolar skliznuo, euro blago ojačao

Kurs dolara danas je skliznuo prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima dok jačaju rizičnije valute poput novozelandske i australske.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je u prekonoćnom trgovanju za 0,2 posto, nakratko dosegnuvši 96,88 bodova, nakon čega je skliznuo na 96,82 boda.

Euro je blago ojačao na 1,1299 dolara, no drži se ispod najviših razina u tri mjeseca od 1,1384 dolara, koje je zabilježio u jednom trenutku prošloga tjedna nakon što je Europska središnja banka (ECB) povećala i produljila program kupnje imovine u pandemijskoj krizi.

- OGLAS -

Japanski jen, valuta utočište, ojačao je prema dolaru, na 109,53 jena za dolar. Švicarski franak, također valuta utočište u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, oslabila je pak za približno 0,2 posto prema dolaru i euru.

Novozelandski dolar, valuta koju investitori percipiraju rizičnijom, prema američkom je u prekonoćnom trgovanju nakratko dosegnuo najviše razine u više od četiri mjeseca. Novi Zeland je u ponedjeljak objavio da će ukinuti sve mjere uvedene radi suzbijanja epidemije osim granične kontrole.

- Advertisement -

Australski dolar prema američkom se u takvim okolnostima zadržao nedaleko od najviših razina u pet mjeseci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i partneri postigli su u subotu dogovor o produljenju sporazuma o smanjenju proizvodnje do kraja srpnja. Norveška kruna zadržala se tako nedaleko od najviših razina u tri mjeseca prema dolaru i euru u uvjetima jačanja cijena nafte.

Najnoviji podaci iz njemačkog statističkog ureda Destatisa pokazuju da je industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu u travnju pala za 17,9 posto u odnosu na mjesec ranije, pogođena koronakrizom, a na godišnjoj za 25,3 posto.

Ti se podaci nadovezuju na prošlotjedni preliminarni podatak Destatisa o rekordnom padu novih industrijskih narudžbi u Njemačkoj u travnju. Na mjesečnoj razini pale su za 25,8 posto, a na godišnjoj čak 36,6 posto.

Investitori će za nove smjernice pratiti daljnje pojedinosti vezane za nedavno predloženi fond za oporavak gospodarstava EU, najteže pogođenih pandemijom koronavirusa, vrijedan 750 milijardi eura.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA