25 C
Sarajevo
30.04.2024

Australski premijer se ispričao zbog izjave da u Australiji nije bilo ropstva

Australski premijer Scott Morrison ispričao se jer je ranije ovog tjedna izjavio kako u toj zemlji nije bilo ropstva, javlja CNN. 

Morrison je privukao oštre kritike u četvrtak rekavši da “u Australiji nije bilo ropstva” tijekom rasprave o prvim danima britanskog naseljavanja koje je opisao “prilično brutalnima”. Povjesničari, aboridžinski aktivisti i neki zastupnici bili su šokirani i zgroženi tim komentarom. 

Na današnjoj konferenciji za novinare u Canberri Morrison je rekao da je u prethodnoj izjavi mislio na činjenicu da je prva australska kolonija Novi Južni Wales osnovana bez široko rasprostranjenog ropstva. 

- OGLAS -

Morrison: Moji komentari nisu imali namjeru da ikog uvrijede

“Moji komentari nisu imali namjeru da ikog uvrijede, a ako jesu, duboko žalim zbog toga i ispričavam se”, rekao je Morrison dodajući kako je upravo on strastveni zagovaratelj prava australskih Aboridžina.

Podsjetimo, Morrison je u četvrtak tijekom radiointervjua u kojem je govorio o prosvjedima Black Lives Matters u SAD-u te o pozivima za uklanjanje spomenika britanskom istraživaču Jamesu Cooku rekao spornu izjavu. 

“Moji preci su bili u prvoj i drugoj floti osuđenih doseljenika. Bilo je to prilično brutalno mjesto, ali u Australiji nije bilo ropstva”, rekao je Morrison tada.

Pokret Black Lives Matter ponovno je preusmjerio pažnju u Australiji na zlostavljanje autohtonih Australaca

I premda u Australiji nije bilo ropstva u onoj mjeri kao na jugu SAD-a, ropstvo je postojalo u toj zemlji tijekom 19. i 20. stoljeća, na mjestima kao što su plantaže šećerne trske u Queenslandu. Drugi kritičari ukazali su pak na prisilno odvođenje stanovnika pacifičkih otoka kako bi radili u lošim uvjetima i to bez plaće.

“Ropstvo autohtonih muškaraca, žena i djece je dokumentirano”, rekla je Sharman Stone, bivša zastupnica, a sada profesorica na Sveučilištu Monash. Dodala je da su robovi išli u ribolov ili bili kućna radna snaga. Inače, pokret Black Lives Matter ponovno je preusmjerio pažnju u Australiji na zlostavljanje autohtonih Australaca, uključujući smrti Aboridžina u pritvorima.

 
(Index,hr)
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA