10 C
Sarajevo
24.09.2024

Slovenački sud otpisao Agrokoru 52,5 miliona eura kazne

Viši sud u Ljubljani smanjio je, sa 53,5 miliona na samo jedan milion eura, kaznu koju je slovenački regulator za tržišnu konkurenciju (AVK) prošle godine izrekao hrvatskoj kompaniji Agrokor.

Time je otvorena mogućnost deblokade zaplijenjenih dionica Agrokora u slovenačkom trgovinskom lancu Merkator, čime se obezbjeđuje njegov prenos iz posrnulog hrvatskog koncerna u novu grupu Fortenova, navodi se u obrazloženju koje je prenio ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Nezvaničnu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenački mediji.

- OGLAS -

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupovine manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao kaznu od 53,5 miliona uvra i za obezbjeđenje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u Merkatoru.

Na odluku AVK-a o kazni od 53,5 miliona eura, koja je dovela do zapljene njegovih dionica u Merkatoru, Agrokor se žalio višem sudu koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan da plati “samo” milion eura, piše “Dnevnik”.

- Advertisement -

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe, prenosi Hina.

“Ako Agrokor pristane da plati kaznu, moći će istovremeno da raspolagaže dionicama Merkatora. Time bi bila otklonjena i jedna od prepreka za prenos vlasništva Merkatorovih deonica s finansijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Merkatora već prenete sve solventne firme Agrokora”, prenijela je Slovenačka televizija.

Za realizaciju tog prenosa, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Europske komisije i saglasnost svih 56 Merkatorovih banaka-poverilaca, od kojih je velika većina na to već pristala.

 (N.N.)
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA