22.7 C
Sarajevo
07.05.2024

Do sada porodice osam žrtava dale saglasnost za ukop 11. jula u Potočarima

U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane tri žrtve proteklog rata, a radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su dvije žrtve nastradale u genocidu počinjenom u Srebrenici, dok je treća žrtva nastradala 1993. godine u Karačićima.

Po njenim riječima, porodica jedne žrtve prilikom današnje zvanične identifikacije dala je saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi koja će ove godine, uz restriktivne mjere, biti održana u Memorijalnom centru Potočari.

- OGLAS -

Danas je porodica zvanično identificirala i ujedno dala saglasnost za ukop Ibrahima (Hameda) Zukanovića, rođenog 1941. godine u mjestu Sase, Srebrenica. On je u julu 1995. godine nestao u Kozluku kod Zvornika, gdje je njegovo tijelo godinama kasnije ekshumirano iz jedne od primarnih masovnih grobnica.

Porodica je danas zvanično identificirala i Zilhu (Edhema) Delić, koja je rođena 1971. godine. Ona je 1995. godine nestala u Kamenici kod Bratunca, a njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine na površini terena na lokalitetu Kameničko brdo.

- Advertisement -

Fazlić napominje da je porodica odlučila da će ukop ove žrtve biti obavljen naredne godine.

Danas je identificiran i Suljo (Saliha) Kahrić, rođen 1937. godine u Karačićima kod Srebrenice. On je nastradao 1993. godine u Karačićima, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine.

Fazlić kaže da su, za sada, saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari dale porodice osam žrtava.

Napominje da ovaj broj nije konačan i porodice još uvijek imaju vremena da se odluče za ukop.

Po njenim riječima, u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava koje su također identificirane, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnih tijela žrtava.

– S druge strane, šest porodica je dalo saglasnost za ukop žrtava naredne 2021. godine, uglavnom zbog epidemije COVID-19 i činjenice da članovi porodice koji žive u inostranstvu nisu u mogućnosti prisustvovati dženazi i ukopu – kazala je Fazlić.

Dodala je da na identifikaciju od strane porodica i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA