15.5 C
Sarajevo
24.09.2024

Rekordan pad BDP u Švedskoj i pored ublažavanja mjera izolacije

U kvartalu april-jun privredna aktivnost opala je za 8,6 odsto u odnosu na prvi kvartal, a 8,2 odsto na godišnjem niovu, po prvoj proceni instituta za statistiku SCB.

 To je najveći ikad dosad zabilježen pad u jednom tromesečju, prema SCB koji vodi te podatke tek od 1980.

Po posljednjoj prognozi vlade u junu, Švedska predviđa pad BDP od šest odsto za cijelu godinu, najveći od 1940. godine.

“Veliki pad švedske privrede u drugom tromesečju pokazuje da ona nije imuna na Kovid, uprkos blagim mjerama izolacije o kojima se mnogo govorilo. Ipak, ekonomski pad u prvom kvartalu je stavlja u bolju grupu zemalja od užasa zabilježenog drugdje u Evropi”, rekli su analitičari Kapital ekonomiksa.

- OGLAS -

Eurozona, u kojoj nije Švedska, imala je pad BDP-a od 12,1 odsto, zbog minusa u Francuskoj, Italiji i Španiji. Prva evropska privreda Njemačka oduprijela se malo bolje sa padom BDP-a od 10 odsto.

Za razliku od mjera drugdje u Evropi, Švedska nije zatvorila svoje stanovništvo zbog koronavirusa i zadržala je otvorene kafiće, barove, restorane i kompanije tražeći od svakog pojedinca da preuzme odgovornost, što je bilo dovoljno da se snažno smanji zaražavanje.

- Advertisement -

Švedske vlasti uvijek su naglašavale da njihova strategija nije namijenjena da odbrani ekonomiju, već je uvijek imala zdravstvene ciljeve.

Ipak, bilans je sporan, sa više od 5.700 umrlih i 80.000 zaraženih Švedska je među najteže pogođenim zemljama u odnosu na stanovništvo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA