8 C
Sarajevo
23.10.2024

Less ne odustaje od svojih ideja: RS će se odvojiti od BiH

Direktoru britanskog analitičkog centra Nova Evropa ovo nije prvi put da u javnost izlazi sa stavovima protiv cjelovitosti BiH, to radi već dugi niz godina.

Srbi u BiH osjećaju da im je sigurnost ugrožena politikom Sarajeva i duboko su povrijeđeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Paddyja Ashdowna, koja ih je dodatno odvojila od BiH“,navodi Less.

Less smatra da je promjena međunarodnog okruženja drugi razlog zbog kojeg bi se RS mogla odvojiti od BiH.

- OGLAS -

Posljednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi željeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava s propadanjem i minimalnim utjecajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje“, smatra Less.

Less, nekadašnji prvi čovjek Konzulata Velike Britanije u Banja Luci smatra da je opao interes SAD-a za Balkan, što otvara prostor bosanskim Srbima za otvaranje njihove ideje o odvajanju od matične zemlje BiH.

- Advertisement -

Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u posljednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim riječima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno“, navodi ovaj britanski analitičar.

Timothy Less smatra kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU. Istakao je i kako ova faza historije još uvijek nije završena.

EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda za članstvo povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet“, istakao je Less.

Timothy Less je direktor agencije “Nova Evropa”, koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi, sa dvadesetogodišnjim iskustvom rada u ovom regionu. Prije nego što je pokrenuo ovu agenciju, Less je proveo deset godina radeći kao analitičar, diplomata i kreator politike u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije. Između ostalog, vodio je britanski konzulat u Banja Luci, Odjel za institucije EU-a, a služio je i kao politički sekretar britanske ambasade u Skoplju.

Less je bivši profesor na predmetu Politike istočne Evrope na Univerzitetu u Kentui, radio je kao analitičar rizika za Balkan i bivši Sovjetski Savez pri agenciji Dun i Bradstreet. Studirao je politiku u Školi slavenskih i istočnoevropskih studija u Londonu, te Međunarodne odnose na Univerzitetu u Cambridgeu. Član je Darwinovog koledža pri Univerzitetu u Cambridgeu.

Jedan od najpoznatijih njegovih tekstova u kojima je zagovarao raspad BiH objavljen je u američkom Foreign Affairsu. Less je u tekstu napisao kako „Zapad treba odustati od politike njegovanja multietničnosti i napraviti radikalan zaokret kojim bi izašao u susret nacionalnim težnjama manjina”.

Less smatra da bi „ovakav potez doveo do uspostavljanja Velike Srbije, Hrvatske i Albanije, ali bi donio i prijeko potrebni mir i stabilnost na Balkanu“. Taj njegov tekst tada je izazvao žestoke reakcije u domaćoj javnosti, ali i u većem dijelu međunarodne zajednice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA