13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Čelnik krajnje desnice u Nizozemskoj osuđen zbog kolektivne uvrede Marokanaca

Prizivni sud osudio je u petak čelnika nizozemske krajnje desnice Geerta Wildersa zbog kolektivnog vrijeđanja Marokanaca, ali je odbacio optužnicu za poticanje mržnje.

Sud nije izrekao kaznu Geertu Wildersu za događaje iz 2014. tijekom skupa u Den Haagu kada je Wilders pitao svoje pobornike žele li “manje ili više Marokanaca”, a oni su odgovorili “Manje! Manje!”

“Sud smatra Wildersa krivim za kolektivno vrijeđanje 19. ožujka 2014. Sud za to neće izreći nikakvu kaznu”, rekao je sudac J.M. Rienking i dodao da ga oslobađa ostalih optužbi.

- OGLAS -

Geert Wilders je 2016. na prvostupanjskoj instanci osuđen za kolektivno vrijeđanje i poticanje na mržnju. Tada je tvrdio da se protiv njega vodi “politički proces” i uložio je žalbu.

Prije izricanja presude je na Twitteru napisao da će presuda “odrediti je li Nizozemska postala korumpirana republika banana gdje se protiv čelnika oporbe vodi politički proces”.

- Advertisement -

Njegova Slobodarska stranka (PVV) je druga u parlamentu, iza liberalne VVD premijera Marka Ruttea. Parlamentarni izbori su predviđeni 2021. godine.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA