20.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Tajland: Saudijska državljanka napustila aerodrom

Saudijska državljanka koja je jutros privedena na aerodromu u Bankoku na zahtjev saudijske ambasade napustila je aerodrom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policija je objavila fotografije prazne hotelske sobe na aerodromu u kojoj je boravila Saudijka, ne navodeći gdje će stanovati u Bangkoku.

Tajlandski zvaničnici su kazali da je 18-godišnja Rahaf Muhammed al-Qunun pod okriljem Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) dobila privremenu dozvolu za boravak u zemlji.

- OGLAS -

Tajlandske vlasti saopćile su ranije da mimo njene volje u treće zemlje neće izručiti saudijsku državljanku koja je jutros na Twitteru objavila da su je na aerodromu zarobili diplomate iz saudijske ambasade.

List “Mangkok Post“ javlja da je riječ o 18-godišnjoj djevojci Rahaf Muhammed al-Qunun koja je jutros privedena na aerodromu u Bankoku na zahtjev saudijske ambasade, a koja se potom zatvorila u sobu jednog hotela na aerodromu.

- Advertisement -

Direktor policije za migracije Surachate Kakparn saopćio je da će Al-Qunan biti zadržana u Tajlandu sve dok predstavnici Ujedinjenih nacija ne razmotre njen zahtjev da joj Australija dodijeli azil kako se ne bi vraćala u Kuvajt iz kojeg je pobjegla zbog nasilja u porodici.

“Ako ne želi ići, nećemo je ni prisiljavati na to. S UNHCR-om ćemo je saslušati i pitati želi li podnijeti zahtjev za azil u nekoj zemlji. Tako ćemo koordinirati aktivnosti“, kazao je Hakparn.

I iz UNHCR-ovog predstavništva na Tajlandu je potvrđeno da su se uključili u rješavanje tog slučaja.

Saudijska državljanka Al-Qunun je privedena na aerodromu u Bankoku kako bi bila vraćena porodici u Kuvajtu, nakon čega je izazvala veliku pažnju porukama na Twitteru u kojima je navela da je u velikoj opasnosti i da je zarobljena od strane osoblja saudijske ambasade. Iz ambasade su odbacili njene tvrdnje da joj je oduzet pasoš.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA