15.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Dačić nazvao ‘bestidnom’ Plenkovićevu izjavu o mirnoj reintegraciji Srba

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić nazvao je “bestidnom” izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnom domjenku u Srpskom narodnom vijeću (SNV) u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, piše u utorak beogradski tisak.

“Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz ‘Oluje'”, rekao je Dačić Večernjim novostima, u kojima danas na naslovnoj stranici dominira naslov: „Sraman čin Plenkovića – Na Božić pohvalio Tuđmana za Oluju”.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera da “nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku” i da je “Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima”, Dačić je, kako pišu Novosti, rekao da pomirenja može biti kad Hrvatska promijeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac, prenosi Hina.

- OGLAS -

“Pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mjesto dobre zabave i kazališnih predstava, kada se ne bude prijetilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude ploča s pokličom ‘Za dom spremni’ tamo gdje su ubijana srpska djeca, kada državni vrh ne bude plesao uz Tompsona…”, kazao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, odbacio je optužbe o velikosrpskoj agresiji, ukazujući na presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu da nije bilo agresije.

- Advertisement -

“Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svjetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu”, rekao Dačić.

U istom tekstu Večernje novosti, ilustrirajući ozračje odnosa prema Srbima u Hrvatskoj, objavljuju fotografiju spomenika poginulim partizanima u Polači kod Knina preko kojeg je 5. januara ispisano ustaško znakovlje te božićnu čestitku s fotografijom ustaše koji drži odrubljenu glavu sa srpskom kapom „šajkačom“, koju je na društvenim mrežama objavio Ivan Đakić, sin zastupnika HDZ-a Josipa Đakića, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA