16.6 C
Sarajevo
20.10.2024

Cristian Dan Preda: Srpski predstavnici su blokirali uspostavljanje odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU (FOTO)

Cristian Dan Preda izjavio je da se vlasti moraju što prije formirati, a nakon toga formirati i Odbor za pridruživanje i stabilizaciju Evropskoj uniji koji će biti sačinjen od članova oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

” Dao sam dva savjeta bh. parlamentarcima, a pozivam i sve parlamentarne stranke da prije svega podrže i uspostave dvije stvari, parlamentarci moraju imati minimum znanja o evropskim integracijama. Druga stvar je da politički subjekti imenuju ministre i ljude koji imaju želju za EU integracijama. Jedino tako BiH ima šansu da dobije kandidatski status za EU. Čvrsto vjerujem da imate velike šanse da dobijete kandidatski status. Iskreno to kažem. Samo je žalosno, odnosno paradoksalno da više ja želim status kanditata BiH nego vaši političari”, izjavio je Cristian Dan Preda,  stalni izvještavaoc Evropskog parlamenta za BiH .

Preda smatra da Bosnu i Hercegovinu koče sprski predstavnici.

- OGLAS -

“Jučer sam konkretno kazao, srpski predstavnici  su blokirali uspostavljanje odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU. O imenima također konkretno govorim. Pozvao sam predsjednicu RS-a Željku Cvijanović na sastanak i ona nije došla. Veoma je teško uspostaviti kontakt sa njim, a pogotovo sa Dodikom. On ide često u Rusiju, a koliko god vi išli to vam neće pomoći na putu za Evropsku Uniju. Mislim da je veoma jasno, pogotovo vama ko koči BiH. Vi znate imena, mi također. Otvoreno ćemo govoriti o tome a sve zbog budućnosti BiH”, zaključuje  Preda.

Više informacija uskoro.

- Advertisement -

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA