18.8 C
Sarajevo
25.09.2024

Košarcu predstavljeni skladišni i transportni kapaciteti Luke Ploče u Hrvatskoj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravio je u ponedjeljak u posjeti Luci Ploče u Hrvatskoj gdje mu je rukovodstvo Luke predstavilo  skladišne i transportne kapacitete za privrednike iz BiH.

Razgovarano je i o potencijalima i uslugama koje Luka Ploče može pružiti izvozno orijentisanim bh. kompanijama.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, ministar Košarac ukazao je na važnost otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je saradnja sa regionalnim lukama od izuzetnog značaja. 

- OGLAS -

– Naše opredjeljenje je da privrednicima iz BiH omogućimo izbor, kako bi svoje proizvode mogli izvoziti koristeći kapacitete i usluge regionalnih luka, poput Luke Ploče i Luke Bar. Zbog toga sam od Vanjskotrgovinske komore BiH zatražio da u što kraćem roku dostavi spisak domaćih privrednih subjekata iz različitih industrijskih grana koji su zainteresovani za poslovanje sa Lukom Ploče, kako bismo u narednom periodu mogli konkretizovati tu saradnju – poručio je Košarac.   

Najavio je da će o istoj temi razgovarati i sa zvaničnicima Crne Gore, nakon formiranja novog saziva vlade.

- Advertisement -

Budući da je u Trebinju planirano formiranje slobodne ekonomske zone, na jučerašnjem radnom sastanku razgovarano je i o prednostima lokacija oslobođenih od carinskih i poreskih izdvajanja.

Sagovornici su konstatovali da pozitivne prakse i znanja predstavnika Luke Ploče mogu u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnoj realizaciji planiranih aktivnosti u izgradnji slobodne ekonomske zone u Trebinju. U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će posredovati u što skorijoj organizaciji uzvratne posjete delegacije Luke Ploče Gradu Trebinju, u cilju razmjene iskustava. 

Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak Luke Ploče, tokom kojeg su gosti upoznati o lučkoj infrastrukturi, kapacitetima i uslugama.  

Košarac je obišao luku u pratnji gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA