8.8 C
Sarajevo
21.10.2024

Zaev o odluci Sobranja: Ostavimo gorčinu u prošlosti i radujmo se budućnosti

To je odluka koja će omogućiti našim mladim generacijama da stanu rame uz rame s njihovim evropskim vršnjacima”, rekao je Zaev

U obraćanju nakon usvajanja ustavnih promjena u parlamentu (Sobranje), makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je kako osjeća i razumije ogorčenost, ali i ponos svakog građanina među ogromnom većinom koja je bila za odluku da se prihvati korak naprijed za dobro i budućnost i zemlje i naroda, javlja Anadolu Agency.

Zaev je u obraćanju izrazio iskrenu i direktnu zahvalnost svakom poslaniku u Sobranju koji je glasao za, kako je rekao, veliku i odgovornu odluku.

- OGLAS -

“Znam koliko je teško to učiniti, osjećam i razumijem gorčinu, ali i ponos svakog građanina ogromne većine za odluku da prihvati ovaj korak naprijed za dobro i budućnost naše zemlje i našeg naroda. Ostavljam gorčinu u prošlosti i radujem se budućnosti s ponosom. Ispisali smo historiju i otvorili nove svijetle stranice naše budućnosti. Za pisanje nove realnosti, nove perspektive Republike Sjeverne Makedonije”, rekao je Zaev.

Dodao je kako implementacija Dogovora o imenu postignutog u Prespi znači da će Sjeverna Makedonija moći pristupiti NATO-u i Evropskoj uniji kao punopravna članica. A, kao članici tih saveza, državi će biti garantirana sigurnost, stabilnost i ekonomski napredak.

- Advertisement -

“Glas za provođenje Dogovora iz Prespe je odluka protiv izolacije, protiv nesigurnosti i protiv siromaštva. To je odluka koja će omogućiti našim mladim generacijama da stanu rame uz rame s njihovim evropskim vršnjacima”, rekao je Zaev.

Obrativši se opoziciji, zamolio je da stalno podsjećaju vlasti na njene odgovornosti, ali i da pokažu odgovornost i da ne blokiraju procese.

O pozivu lidera VMRO-DPMNE-a za održavanje prijevremenih izbora, Zaev je rekao da će to pitanje biti otvoreno na partijskim tijelima i da će biti ozbiljno razmotreno.

Ustavne promjene kojima je prihvaćeno novo ime države – Republika Sjeverna Makedonija implementacija su Prespanskog dogovora između predstavnika vlada Makedonije i Grčke postignutog sredinom prošle godine. Nakon što je jučer makedonsko Sobranje usvojilo ustavne izmjene, ostaje da Dogovor ratificira parlament Grčke, koji će to najvjerojatnije učiniti do kraja februara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA