19 C
Sarajevo
25.09.2024

EBRD odobrio kredit od 30 milijuna eura za bankarski sektor u BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 milijuna eura namjenjen za potporu Agenciji za osguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ta sredstva osigurana u vremenima pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru, što otvara određene rizike poslovanja.

– Financijski sektor je stub svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake države. Agencija je jedan od  učesnika mreže za financijsku sigurnost i ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji – naglasio je Bevanda.

- OGLAS -

Projekt će se provoditi tako da će Agencija osigurati stand-by aranžmane u vidu kreditne linije u iznosu od 30 milijuna eura i imati na raspolaganju dostupna rezervirana sredstava koja se mogu koristiti pod posebno definiranim uslovima i okolnostima.

Time će biti ispunjeni i određeni uvjeti postojanja rezervne kreditne linije sukladno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Advertisement -

Temeljem tog sporazuma uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grace perioda na otplatu glavnice, te otplatu kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata.

Bevanda je rekao da suradnja s EBRD-om daje reultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, a da je tim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja regulira tu oblast.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja virusa Covid-19 i propisanih epidemioloških mjera, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA