11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Osnivač igrice Fortnite kupuje šume kako bi spriječio njihovo uništavanje

Tim Sweeney je kreator popularne igrice Fortnite, koja je postala jedna od najvećih igrica ove decenije. Mnogo truda je uložio u ovu igricu i dugo je razvijao kako bi omogućio dobru zabavu i užitak u digitalnom svijetu.

Njegovo bogatstvo ga je učinilo još većim filantropom te se još snažnije trudio da zaštiti prelijepe planine Sjeverne Karoline.

U posljednjoj deceniji potrošio je milione dolara da podrži projekte očuvanja šuma u Sjevernoj Karolini. Kupio je 40.000 hektara zemlje i donirao novac za razne projekte očuvanja parcela, poput proširenja od 1.500 hektara za Državni park Mount Mitchell.

- OGLAS -
  

U novembru 2016. godine, donirao je 15 miliona dolara za projekat očuvanja kako bi zaštitio 7.000 hektara divljine Box Creek. Ova šuma se nalazi u historijskom podnožju planine Blue Ridge. Također, Sweeney je zaštitio stotine ugroženih životinjskih i biljnih vrsta u tom području.

“Kupio sam ovo zemljište jer ima lijepu, dugovječnu borovu šumu i bilo je dostupnopo razumnoj cijeni. Držat ću ga dok ne nađem stalni dom za očuvanje prirode, za koji će trebati godine ili decenije. Samo planiram da pješačim i uradim nešto povodom eksploatisanja stabala i nemogućnosti obnove ekosistema, dok ne nađem dugotrajnorješenje“, izjavio je Tim.

- Advertisement -
 

1990. osnovao je Epic Games, video i 3-D softversku kompaniju, koja je proizvodila razne popularne igre, uključujući Gears of War, Unreal Tournament i Fortnite. Ubrzo je postao milijarder.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA