22 C
Sarajevo
30.04.2024

Francuska uvela sankcije Ministarstvu za obavještajne poslove Irana

Francuska je uvela sankcije Ministarstvu za obavještajne poslove Irana, u okviru kojih je na šest mjeseci zamrznuta imovina u vlasništvu Ureda za unutrašnju sigurnost, koji djeluje pri ovom ministarstvu, kako prenosi  Anadolu Agency (AA).

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali francuski ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian, ministar unutrašnjih poslova Gerarda Collomb i ministar ekonomije Bruno Le Marie, navedeno je kako je u vezi s spriječenim napadom tokom skupa Vijeća nacionalnog iranskog otpora, održanog 30. juna u Parizu, zamrznuta imovina u vlasništvu Ureda za unutrašnju sigurnost, koji djeluje pri Ministarstvu za obavještajne poslove Irana.

Navedeno je kako je zamrznuta i imovina Asadollaha Asadija i Saeida Hashemija, uhapšenih u ovom slučaju, koji su porijeklom iz Irana.

- OGLAS -

U Parizu su 30. juna uhapšene četiri osobe, među kojima jedan diplomata, zbog sumnje da su planirali izvesti napad na skup Vijeća nacionalnog iranskog otpora. Iranski diplomata Asadollah Assadi, koji je uhapšen, bio je uposlenik ambasade Irana u Beču i navedeno kako je ta osoba bila nalogodavac napada.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA