6 C
Sarajevo
22.10.2024

CKSK: Dizdarević: Svaki dan napredujemo sve više – unazad

Svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo – unazad. Čak i prema prostorima gdje nikada prije nismo bili. Postajemo nešto mimo svega što je zapisano u raznim istorijama o nama. Sve to gledamo, a ne vidimo od toga skoro ništa. I kad se dokuči vlastitom pameću pokoja istina, ne vjeruje joj se, jer eno kažu na televiziji, portalima i novinama da pamet ne važi.

Divimo se onima koji su se nekada divili nama. Prihvatamo kao usud i kao nepromjenjivo ono što je pobjeda nove kobajagi elite nad onima što su normalni a zato opasni, pa otjerani. Ovdje znanje i mudrost odavno više ne stanuju jer su konkurencija vladajućoj sili, gluposti i poslušnosti. Istreniran je muk uz čekanje sudbine.

I učeni ljudi se zgražavaju koliko svekolike planetarne istine i fakti ovdje ne važe, kako se moćni skorojevići činjenicama rugaju. Pristali smo na državu u kojoj je cilj politike dotući partnera a ne biti partner. Taktika u toj matematici je vazda dva protiv jedan i obrnuto. Svejedno nam što ni za himnu nemamo zajedničku riječ a zastavu priznaje kako ko hoće. Predsjednik kaže da države nema a i kad bi je bilo on je ne bi volio jer nije njegova. Onda ode u drugu državu da tamo sretne predsjednika treće, ‘nako. Privatno, podanički a kao baja kod kuće. Pristali smo na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su Bosanci i Hercegovci “ostali”, a svi drugi su “konstitutivni”. Pa i to po popisu što važi, ili ne važi, kad i kako kome zatreba. Tužilaštvo i policija vele da masovni falsifikati ili kupovina diploma nisu njihov problem. Onda neki zaključe da taj kriminal treba utvrđivati, pojedinačno. I šta će kad utvrde? Eto advokata i novih marifetluka. Pa sve je te lopovluke neko ovjeravao, potpisivao, provodio kroz knjige, legitimirao. Sistem počiva na korupciji, nisu muka samo kupci legalizovanih neznanja. Šta bi tu policija, ona ista što neće da otkrije ko joj ubija ljude na dužnosti kalašnjikovima iza kojih ne ostaju ni čaure, a ni kamere ne rade što im je posao. I njih su kao i mnoge policajce postavljali godinama neki sa kupljenim diplomama. E zato je narod merhametli, hvala bogu, pa sakuplja novac za djecu ubijenih policajaca. Nema nas na svijetu tako duševnih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA